Dejting för singelföräldrar

Om du är en ensamstående mor eller ensamstående far är du långt ifrån ensam – fler och fler ensamstående föräldrar tar hjälp av nätdejting för att hitta en ny partner.

En hektisk dag gör det lätt för att glömma sina egna behov, och det är inte alltid så lätt att hitta en barnvakt samt tid för dejting. I sådana fall kan nätdejting för ensamstående föräldrar göra det enklare för att komma i kontakt med nya människor. Läs vidare för att få bra tips till nätdejting för ensamstående mammor och pappor.

De bedste datingsider
Match
Match
Singles50
Singles50
AcademicSingles
AcademicSingles
C-date
C-date

Många singelföräldrar i Sverige

Det finns fler singelföräldrar än vad det gjorde för flera år sedan, vilket gör det lättare att hitta någon i samma situation. Enligt statistiska centralbyrån skilde sig över 20 000 svenskar förra året

I vårt grannland Norge gjordes det en undersökning där det visade sig att endast 4% ansåg att det var negativt att ha barn i dejtingvärlden. Många, kanske mer än vad du tror, söker efter nya partner och har barn från tidigare förhållanden. Det finns därför ingen anledning för att oroa sig att det är svårare att träffa någon annan för att du har barn. Vi kan anta med stor säkerhet att det finns en stor acceptans för att träffa någon som har barn från tidigare relationer.

Den positiva utvecklingen kan bero på att det idag är vanligare att skilda föräldrar delar ansvar för barnen, både när det gäller omsorg och ekonomi. Faktorer som exempelvis högre utbildning och dagis gör det enklare för ensamstående idag att öppna upp för kärlekstid med den nya partnern.

Det som kan vara utmanande är att fler överväganden måste tas med i beräkningen när man väljer en partner. Många ensamstående föräldrar uppger att de inte bara överväger vem de gillar utan även vem som skulle vara bra för barnen. Många dejtingsidor låter dig fylla in vilka detaljer som är viktiga, samt tar personlighetstester för att göra det enklare att finns någon som uppfyller dina krav.

Bekymmer runt nätdejting för singelföräldrar

Letar din blivande kärlek efter dina pengar eller ditt hjärta? Tyvärr finns det dejtingsajter som du bör undvika. Det föregår många bedrägerier på nätet, därför bör du vara vaksam när du använder dig av dejtingsajter.

Om du misstänker att något är konstigt med din senaste flirt, kan det mycket väl stämma – men hur kan du upptäcka ett bedrägeri innan det är för sent? Här får du några punkter som du bör se efter, men tänk på att det även kan finnas andra tecken. Följ magkänslan och håll huvudet på skaft när du letar efter din kärlek.

Tecken på att någon du känner utsätts för romansbedrägeri

Flera singelföräldrar säger att de tvekar att hitta en ny partner för barnens skull. Det är viktigt att tänka på att barnen ska trivas och ha det bra, vilket är fullt möjligt samtidigt som partnern uppfyller dina behov. Du framstår som en bra förebild för barnen som visar att du kan ta hand om dig själv.

Andra ensamstående föräldrar är bekymrade för att barnet blir avundsjukt på nya partnern eller kommer vägra att acceptera livskamraten. Det finns många bekymmer runt onlinedejting för ensamstående men kom ihåg att du inte hittar en lösning genom att fly från nätdejting.

Vissa barn med skilda föräldrar kan vara skeptiska till föräldrarnas nya partner och de kan därför behöva stöd och god diskussion för att göra övergången till en ny tillvaro så smidig som möjligt. Den nya kärleken för föräldern ska först och främst vara en god och trygg vän för barnet, inte någon som försöker ta över den andra förälderns plats. 

Om skilsmässan nyligen hände kan barnet vara mitt i en sörjande process. I sådana fall är det viktigt att barnet får tid att återkoppla vad det är som sker och acceptera förälderns nya partner i eget tempo. Barnen kan inte bestämma om du ska få en ny partner eller inte, men låt dem kontrollera hur snabbt du går framåt. Ju bättre den nya partnern klarar att vara generös med barnen och acceptera dina gränser, desto bättre kommer du ha det i framtiden.

Bra dejtingtips för ensamstående föräldrar

Du bör vara öppen och ärlig om att du har barn från första början men du bör vänta att involvera barnen till dess att du vet att förhållandet är seriöst. Dessutom bör du finna en dejtingsida som passar dina behov. Det finns exempelvis dejtingsidor som är avsedda för yngre generationer medan andra må vara anpassade till ”de flesta”. 

Ta gärna en titt på de olika dejtingsidorna och överväg olika profiler innan du bestämmer dig. Du bör passa på att välja en seriös hemsida för att undgå att bli utsatt för lurendrejeri. Det kan självklart tillkomma bedrägerier överallt på nätet och i det verkliga livet, men du bör ta försiktighetsåtgärder genom att noga välja dejtingsajt. Tänk noga vem du önskar att locka till dig och var tydlig med vad du önskar när du kommer i kontakt med någon.

Var även medveten hur mycket tid du spenderar på dejtingsidor. Det kan vara spännande att chatta med andra, få meddelande från nya personer och massor med positiv uppmärksamhet. Sätt därför klara regler för när du ska vara inloggad. Många tycker även att det är viktigt att träffa aktuella kandidater så snabbt som möjligt, se till att du inte slösar bort tid genom att chatta med någon du inte har en god kemi med när ni väl träffas.

Fördelar med nätdejting för ensamstående föräldrar

Det finns många fördelar med nätdejting för singelföräldrar. Bland annat att du kan få kontakt med nya människor hemifrån. Du kan chatta, flörta medan du är i soffan, utan att anlita en barnvakt.

Du får större möjlighet att granska och se över potentiella partners genom att ställa frågor till dem via meddelanden, något som kan vara betryggande om du är bekymrad över nätdejting för ensamstående föräldrar. Ta upp viktiga saker på förhand för att försäkra dig att personen är en god match för dig och dina behov. Nu är det bara att önska dig lycka till med nätdejting och jakten på en partner!