Detta bör du undvika att göra på en dejt

Detta bör du undvika att göra på en dejt

Enligt SCB finns det över 1 miljon svenskar utan en fast partner, och ett stadigt ökande antal av dessa söker efter kärleken på nätet. När du träffar någon via en dejtingtjänst kommer frågan om att ses dyka upp förr eller senare, det är ju det som efter allt är målet. Den allra första dejten kan ofta bli stel eftersom det ofta är mycket nerver med i spelet. Är du tillräckligt nervös kan du börja gör saker som du inte hade gjort annars. Förberedelser är nyckeln till en lyckad dejt, oavsett om du ska på din första, andra eller tredje. Därför ger vi dig här en översikt över vad du bör undvika att göra när du går på dejt. 

De bedste datingsider
Match
Match
Singles50
Singles50
AcademicSingles
AcademicSingles
C-date
C-date

Undvik att träffas på ett olämpligt ställe

Det första ni måste göra är att komma överens om var ni ska träffas. Även om mötet inte ska kännas som en anställningsintervju, är det viktigt att ni träffas på ett ställe där det faktiskt går att prata med varandra. Du bör alltså undvika att lägga den första dejten på en konsert, en biograf, opera eller teater. Ni kan inte prata med varandra och dessutom måste ni stanna tills arrangemanget är slut. Skulle det visa sig att det inte finns någon kemi mellan er är det väldigt otrevligt att inte kunna avsluta dejten. 

Du bör också undvika att bjuda in den du ska träffa till dig. Många tycker att det är väldigt obekvämt att komma hem till någon som de inte känner, och det sänder dessutom ut fel signaler. Det här gäller även om du egentligen bara hade tänkt att bjuda på middag. Bättre att satsa på ett mer neutralt ställe i början.

En bra utgångspunkt för en dejt är alltså att göra något socialt tillsammans. En aktivitet och en plats där båda kan slappna, prata och lära känna varandra. Många väljer därför att lägga den första dejten på ett trevlig kafé, en lugn bar, ordna en picknick eller göra en kort vandring. 

Dåliga samtalsämnen

Om du har en första dejt med en person som du gärna vill träffa igen, ska du undvika att ägna hela kvällen åt att prata om tidigare relationer. Pratar du om en tidigare partner i positiva ordalag kommer det verka som att du inte har kommit över personen. Om du är negativ i dina ord och ditt tonfall ställer du dig i dålig dager. 

Smärtsamma uppbrott och andra trauman är också viktigt att undvika. Prova att lyssna mer på din dejt än prata själv. Ställ öppna frågor och visa att du är intresserad av att lära känna hen. Kom ihåg att det är viktigt att vara ärlig, så om du egentligen bara är ute efter vänskap eller någon att ha sex med kan det vara bra att klargöra det i ett tidigt skede. 

Ett enkelt råd är att prata om vad du tycker om att göra på fritiden. Försök få hen att prata om sina intressen. Plötsligt hittar man ett gemensamt intresse, som att gå en promenad eller skriva en blogg.

Drick inte för mycket alkohol

En drink eller ett glas öl kan vara det som får er att slappna av lite och göra att dejten blir en trevlig upplevelse. I sammanhanget är det dock viktigt att känna till sina gränser och inte dricka för mycket. Att gå på dejt med en som dricker sig berusad är sällan en minnesvärd händelse. När vi är påverkade av för mycket alkohol gör och säger vi ofta saker som vi aldrig skulle ha gjort annars. Av respekt för varandra är det därför viktigt att ta det lugnt med alkoholintaget. 

Prata inte om dig själv hela tiden

De flesta tycker att det är vansinnigt tråkigt att träffa någon som pratar oavbrutet eller som bara pratar om sig själv. Det bidrar inte bara till ett dåligt intryck, det hindrar dig även från att lära känna personen som du är på dejt med. Vet du med dig att du pratar mycket när du är nervös, kan du prova att ta några djupa andetag för att få nervositeten under kontroll. 

I stället bör du ställa frågor och visa intresse för det som den andra parten berättar. På så sätt får ni igång ett samtal som hjälper er att lära känna varandra på ett naturligt och trevligt sätt.

Titta inte på mobilen hela tiden

Mobilen har blivit var mans egendom och vi har med oss den överallt. Det är nästan så att hela vårt liv finns i den lilla tingesten som vi ständigt har med oss i fickan eller väskan. Antagligen har du också hittat personen som du är på dejt med via en dejtingapp som du har laddat ned till just mobilen.

Även om du älskar din mobiltelefon och använder den både gärna och ofta, är det viktigt att du inte tar upp den när du är på dejt. Att lägga mer tid på mobilen än dejten sänder ut en tydligt signal till den andra parten att hen varken är särskilt intressant eller viktig. De flesta tycker inte att personer som måste kolla telefonen var och varannan minut är attraktiva. 

Förvräng inte sanningen och ljug inte

Det kan vara frestande att vrida lite på sanningen när du ska berätta om dig själv för en främmande person. Det kan handla om att hålla inne med information eller dra till med en vit lögn. Vanligtvis gör vi det här för att vi vill framstå som intressanta personer och för att vi är rädda att vi inte blir omtyckta om vi är oss själva. 

Det är lika enkelt som det är svårt. Om en person inte gillar dig för den du är, så är det en person som du inte ska inleda ett förhållande med. Det finns många fördelar med att vara ärlig från början. Till att börja med kan du vara säker på att den andra parten tycker om dig för den du faktiskt är, och för det andra så slipper du att hela tiden hålla reda på vilka lögner du har berättat. Det går fort att trassla in sig ett snår av lögner, ett snår som kan vara svårt att ta sig ur helskinnad och med hedern i behåll.

Sammanfattning

Om du vill att dejten ska bli lyckad och framgångsrik är det en del saker som du bör undvika att göra. De sakerna handlar bland annat om att att inte lägga mer tid på att prata om dig eller kolla mobilen än på din dejt. Utöver det är det ett klokt drag att inte dricka för mycket alkohol. Gör du det är det lätt hänt att du gör och säger saker som du normalt sett inte gör och kanske inte heller står för. Lägg hellre tiden på att lära känna den andra parten och ta reda på om det finns någon kemi mellan er och potential för ett förhållande. Kommer du förberedd till dejten är chansen stor att både du och personen du ska träffa får en trevlig upplevelse.