Varför du ska undvika oseriösa dejtingsidor

Det är inte alltid så lätt att träffa en partner som du vill dejta, och många använder sig av nätdejting för att finna någon. Det är viktigt att välja dejtingsajter med omsorg, eftersom många av dem är rena bedrägerier. Här får du bra tips hur du väljer den rätta dejtingsidan, samt få kunskap om bedrägeriförsök som du bör se upp för.

Enligt brottsförebyggande rådet anmäldes 245 000 bedrägeribrott under 2019. En stor del av dessa bedrägerier sker på nätet och dejtingscenen är inget undantag. De senaste åren har bedrägeriet ökat och det må vara ett stort mörkertal i statistiken.

Bedrägeriförsöken tar plats främst hos oseriösa dejtingsidor samt sociala medier såsom exempelvis Facebook och Instagram. Hur vet du att din nya kärlek är att lita på? Det första du bör göra är att försäkra dig om att du använder dig av en pålitlig och ansedd dejtingsajt, även om bedrägerier kan ske överallt på nätet.

De bedste datingsider
Match
Match
Singles50
Singles50
AcademicSingles
AcademicSingles
C-date
C-date

Välj seriösa dejtingsidor

Det finns flera seriösa dejtingsidor på marknaden, men dessvärre finns det också många sidor som är värdelösa. Vi rekommenderar att du gör en grundlig undersökning på dejtingsidan innan du bestämmer dig för att registrera dig. Ställ gärna följande frågor:

Nätdejting blir mer och mer vanligt bland alla åldersgrupper. Du kan fråga vänner eller bekanta om de har någon rekommendation till dig. Titta också på rekommendationer online, hittar du dejtingsidan du hade i åtanke? Hittar du artiklar om webbsidan bör du ta tid för att läsa dem.

Du bör också läsa igenom användarvillkoren innan du registrerar dig. Hur behandlas dina personuppgifter och bilder? Kommer känslig information delar med alla som besöker din profil, eller kan du välja vem som ska se vad? Hur blir din data lagrad? När du vet hur sidan fungerar kan du enkelt göra besult om hur mycket du vill dela med dig av ditt privatliv i din profil. När du väl fått kontakt med någon och börjat prata kan du alltid dela med dig mer.

Var försiktig med vad du lägger ut

Du kan bli utsatt för bedrägeri även på seriösa och kända sidor. Vi rekommenderar att du tar några enkla försiktighetsåtgärder för att skydda dig. Du bör först och främst tänka över vilken information du ut online. Många brukar dela känslig information hursomhelst utan att tänka på eventuella konsekvenser. Tänk på följande frågor:

Tänk på att andra användare kan spara foton av dig, kopiera din information och dela den vidare med tredje part. Allt som publiceras online kan stanna online för alltid, du bör därför vara säker på att du verkligen önskar att dela informationen innan du lägger upp något.

Undvik oseriösa dejtingsajter

Letar din blivande kärlek efter dina pengar eller ditt hjärta? Tyvärr finns det dejtingsajter som du bör undvika. Det föregår många bedrägerier på nätet, därför bör du vara vaksam när du använder dig av dejtingsajter.

Om du misstänker att något är konstigt med din senaste flirt, kan det mycket väl stämma – men hur kan du upptäcka ett bedrägeri innan det är för sent? Här får du några punkter som du bör se efter, men tänk på att det även kan finnas andra tecken. Följ magkänslan och håll huvudet på skaft när du letar efter din kärlek.

Det är viktigt att du söker hjälp och rådgivning så snart som möjligt om du misstänker att du är utsatt för bedrägeri. Bedragarna spelar ofta på det känslomässiga spelet och kan överdriva med komplimanger, men det händer också att de är giriga. Till exempel hävdar de att de ärvt guld och behöver hjälp med att transportera guldet ut ur landet.

Tecken på att någon du känner utsätts för romansbedrägeri

Är du bekymrad att vänner eller familj som plötsligt ändrar sitt beteende? Det kan hända att personen i fråga har blivit utsatt för romansbedrägeri. Typiska tecken är att personen ändrar sitt beteende, exempelvis är dem uppe hela natten och chattar eller lämnar plötsligt middagsbordet för att ta ett samtal. Ett annat tecken är de plötsligt behöver mycket ensam tid men vägrar berätta för mycket om den nya flirten.

Bedragare spelar på den emotionella sidan av kvinnliga offer, medan manliga offer ofta luras av girighet – exempelvis har den utsatta en rik farbror i Afrika med tillgång till guld. Offren för bedrägerier kan riskeras att straffas för pengatvätt, då stora summor kan skickas ut ur landet till bedragarna.

Kort sammanfattning: Varför du bör undgå oseriösa dejtingsidor

Seriösa dejtingsidor gör sitt yttersta för att få bort falska profiler. Hamnar du på en oseriös dejtingsajt är risken för bedrägeri avsevärt större. Du riskerar inte bara att bli besviken och ha kärlekssorg, även plånboken kan bli tömd på nolltid och dina personuppgifter kan spridas på nätet. Följ därför våra rekommendationer och ha huvudet på skaft i jakten på den nya kärleken.