Recension av eDarling

Sammanfattning

eDarling är en dejtingsajt som vi helt klart kan rekommendera. Tjänsten satsar rejält i Sverige och det märks. Många medlemmar, bra funktioner, god säkerhet och en bra app är bara en del av de saker som slår oss. Totalt sett ger vi eDarling toppbetyg och rekommenderar att alla testar den här dejtingsajten.

Fördelar
  • Bra app
  • Enkel registrering
  • Jämn könsfördelning
Nackdelar
  • Gratis registrering, annars relativt dyr
  • Få medlemmar i Sverige

Introduktion

Edarling påstår sig vara nätdejtingtjänsten för de som önskar ett seriöst och långvarigt förhållande. De försöker matcha folk baserat på personlighet, intressen, arbete och personliga önskemål hos en partner.

De tar säkerhet på allvar och hävdar därför att de manuellt går igenom alla profiler på plattformen. Edarling är en del av Spark Network Services Gmhb:s verksamhet, ett företag som drivs från Berlin i Tyskland.

Företaget erbjuder flera olika dejtingsajter på nätet och har tillsammans fler än 13 miljoner medlemmar i 25 länder. Det är alltså ingen lättviktare vi har att göra med. Vi ville testa eDarling från insidan ut. Med det hav av dejtingsajter och appar som finns är det rena djungeln som man lätt går vilse i.

Många av dejtingsajterna tar betalt, och det är därför bra att veta vad man betalar för innan man registrerar sig som betalande medlem. Utan att nämna för mycket såhär inledningsvis kan vi säga så mycket att eDarling har slagit oss som en bra dejtingsajt, med både en del för- och nackdelar.

Läs vidare för att höra mer om vad vi har lärt oss om eDarling.

Hemsida och registrering

När du kommer in på hemsidan blir du bemött av en bild på en vacker kvinna omringad av ljusa färger. Det hela ser väldigt tilltalande och professionellt ut och man får omedelbart intrycket av att det är en seriös dejtingsajt.

Till vänster om kvinnan finns en ruta med möjligheten att fylla i information för att registrera sig som medlem. Här måste du fylla i kön, om du söker män eller kvinnor, och dessutom en giltig mejladress.

När detta är gjort måste du välja ett lösenord och eDarling har specifika krav för att lösenordet ska få godkänt: Det måste bestå av minst 8 tecken, innehålla både bokstäver och siffror, och det kan inte innehålla din mejladress eller order ”eDarling”. Vi rekommenderar i allmänhet alla att välja ett starkt lösenord för att undvika att andra loggar in på ditt konto.

Vi lever i en tid med ökade möjligheter och aktivitet på nätet, men samtidigt ökar risken för att falla offer för nätkriminalitet och missbruk av personliga uppgifter. Till sist i registreringsprocessen måste du godkänna eDarlings användarvillkor och integritetspolicy. Vi skriver mer om dem längre ner.

Detta gillade vi med eDarling

Personlighetstestet

Efter att registreringen är klar blir du omdirigerad direkt till eDarlings personlighetstest. Edarling skriver här att de ”ser fram emot att lära känna dig bättre, och ju bättre vi lär känna dig desto bättre partnerförslag kan vi hitta åt dig”.

Detta är logiskt, ju fler referenspunkter de har att utgå ifrån desto lättare lär det vara att hitta någon som matchar dig på flera olika plan.

Testet börjar med att man måste bekräfta kön och om man söker män eller kvinnor inne på dejtingsajten. Vi tycker att det är bra att eDarling hade den här ”säkerhetsventilen”.

Om testet hade förlitat sig enbart på den information som du angav vid registreringen (och den visade sig vara fel) kunde man riskera att hela personlighetstestet byggde på fel premisser. Tummen upp på denna punkt.

Nästa steg i personlighetstestet är att ange något om utbildningsnivån, hur viktigt man tycker det är med en partners ålder, samt hur viktigt man tycker det är att partnern matchar gällande utbildningsnivå.

Därefter ska man fylla i sin anställningstitel (som såklart även kan vara student eller arbetsledig (t.ex. om du är mellan två jobb)), och dessutom ange din längd. Du blir ombedd om att skriva något om hur viktigt du tycker det är att en potentiell partner matchar din längd.

För en del kan det vara helt avgörande, vår erfarenhet av olika dejtingsajter säger att särskilt kvinnor tycker att det är viktigt med en man som är längre än dem när en dejt ska arrangeras. Det är såklart inget som gäller alla kvinnor, men våra manliga representanter har flera gånger upplevt att de har fått frågan hur långa de är av kvinnor, och har i enstaka fall upplevt att det varit en dealbreaker om de är kortare än kvinnan.

I den här delen av registreringsfasen blir du även ombedd om att ange om du är religiös (och i så fall vilken religion du tillhör), samt om det är viktigt att en potentiell partner matchar din religion. För en del troende kan detta vara avgörande och det är därför bra att eDarling har tagit med detta.

Vidare i personlighetstestet ska man ange om man är nöjd med sitt eget utseende och hur viktigt man tycker att utseendet är hos en potentiell partner.

Man ska även göra samma vad gäller etnicitet, alltså ange var man själv härstammar från och var man vill att en potentiell partner kommer från. Man måste ange hur viktigt det är att partnern kommer från ett visst område.

När man är klar med denna grundläggande del i personlighetstestet går man vidare till att beskriva olika särdrag hos en själv. Man ska bland annat svara på hur viktigt man tycker det är att hjälpa andra, om man tar sig tid till andra, och om man lätt känner sig överväldigad av situationer.

Testet fortsätter i samma andra med en rad frågor och påståenden för att ta reda på hurdan man är som person: ”jag blir lätt stressad”, ”jag kan hantera mycket information”, ”jag trivs som bäst när allt är under kontroll”, ”jag är tålmodig”, osv.

I andra halvan av testet kommer en del roliga frågor som är av typen som många tänker mycket på när det gäller parförhållanden och dejting. Exempel är om man sover med fönstret öppet, vem man tycker ska betala på den första dejten, och om man tar kontakt igen om man är nöjd med dejten (och om man i så fall väntar några dagar).

I sista delen i testet ska man skriva lite olika saker. Bland annat ska man skriva 3 händelser som man är extra tacksam för i livet, och vad man brinner för (fotboll, konst, vänner, vad som helst).

Det kommer dessutom fler frågor för att eDarling ska veta mer om hur du är som person, och därmed kan presentera dig så bra som möjligt för andra medlemmar.

I slutet på testet ska man ange sitt förhållande till alkohol och tobak, och dessutom säga något om hur viktigt man tycker att det är att ens partner delar ens syn på alkohol och tobak. Testet avslutas med att man skriver var man bor och hur långt man är villig att resa för att träffa en partner.

Allt som allt var detta ett omständligt personlighetstest som lätt kan ta en halvtimme att utföra. Det är klart att ett sådant omfattande test verkligen kan vara med till att skapa goda matchningar, men vi ställer oss tveksamma till hela konceptet.

Det är ju trots allt mycket som inte kan fångas in av ett personlighetstest och matchningsalgoritmer. Äkta kärlek har ju inga tydliga regler. Vi vill därför rekommendera detta personlighetstest till alla som tycker att det är kul att genomföra sådana tester, och som tror på den här typen av matchningsteknologi.

För andra kan det kanske vara bra att utnyttja sig av en dejtingsajt med ett mindre omfattande personlighetstest.

Startsida och meddelanden

Från startsidan kan man navigera runt till olika funktioner på dejtingsajten. Längst upp i verktygsraden kan man komma in till meddelanden, se partnerförslag som har dykt upp, se vem som har besökt ens profil samt klicka på något som heter ”lyckoträff”.

Lyckoträff-funktionen visar dig olika användare som du kan skicka meddelanden till. Du får se ett par ord som beskriver personen och presenteras för grundläggande information om personen. Bland annat får de se var personen kommer ifrån, religion, längd och om personen vill ha barn.

Om du inte vill skicka ett meddelande till användare som du hittar via lyckoträffen kan du alternativt klicka på ”gilla” eller kryssa ner personer. Detta påminner lite om Tinders swajpfunktion.

På den nämnda verktygsraden kan du även navigera till din egen personliga profil. Profilen liknar lite en Facebookprofil, med bild, lite blandad information om dig, och du kan även lägga till en beskrivning av dig själv.

Vad gäller bilder av användare och vem som har besökt din profil är detta något som man kan navigera till från startsidan, men tyvärr ser man inte detta om man har en gratisprofil. Vi ska därför gå igenom de olika betalningsmedlemskapen man kan välja bland hos eDarling.

Olika medlemskap

På eDarling finns det 3 olika betalningsmedlemskap. Det mest populära är ”classic”-prenumerationen som kostar 129 kr. i månaden. Med denna prenumeration binder man sig i 12 månader och får tillgång till alla funktionerna som dejtingsajten har.

Det billigaste abonnemanget heter ”premium light” och kostar 299 kr. i månaden. Med denna prenumeration kan man kommunicera utan begränsningar och dessutom ladda ner din unika personlighetsprofil.

Det finns dock en del funktioner som man inte får tillgång till med denna prenumeration, bland annat kan man inte se vem som har besökt ens profil. Om man vill ha en prenumeration i mellanskiktet kan man välja ”premium comfort”. Denna prenumeration kostar 249 kr. i månaden och har en bindningstid på 6 månader. Prenumerationen ger dig samma funktioner som ”classic”-prenumerationen.

Villkor och integritetspolicy

Det finns många villkor som man godkänner när man registrerar sig som användare hos eDarling. Vi ska nu gå igenom en del av dem. För det första framgår det i punkt 7 att man själv ansvarar för den information som man lägger ut på eDarling och att denna information är korrekt och sanningsenlig.

Något som överraskade oss under punkt 7 var det faktum att man vid registreringen måste garantera att man inte är i ett långvarigt förhållande. Edarling vill alltså inte uppmuntra till otrohet, något som vi förvisso ställer oss bakom, men att man inte ska kunna registrera sig om man är i ett långvarigt förhållande var kanske i strängaste laget.

Edarling förtydligar att om de misstänker att du gör något olagligt på deras hemsida så kan de spärra ditt konto. Under integritetspolicyn kan du få en fullständig överblick över vilka personliga uppgifter som eDarling samlar in om dig, och vad dessa används till.

Det finns olika typer av uppgifter som lagras beroende på om du har ett gratismedlemskap eller är betalande medlem, så kom ihåg att läsa reglerna som är relevanta för dig.

eDarling jämfört med konkurrenterna

Det finns extremt många dejtingsajter därute, och det hjälper såklart inte att bara testa en utan att jämföra den med konkurrenterna. Här måste vi säga att vi är väldigt nöjda med eDarling. Det vi är extra nöjda med är att det faktiskt finns mycket liv på denna dejtingsajt.

Det är väldigt många sajter i Sverige som verkar ganska döda. Detta gäller till exempel Be2BadooAcademic Singles med flera. Dessa är internationella sajter som i Sverige verkar överleva endast på sina namn.

Fördelen med eDarling är att de faktiskt satsar i Sverige och att tjänsten därför måste leverera i Sverige för att gå runt ekonomiskt. Detta lyckas tjänsten även med och vi måste verkligen rekommendera eDarling till dig som vill hitta en härlig, svensk partner.

Gällande storlek är eDarling relativt stora. Medlemsantalet är dock även något att berömma andra stora sajter för, även om eDarling växer rejält. Det kan därför alltid vara en bra idé att testa andra bra allmänna dejtingsajter som Match, ElitsinglarMötesplatsen och liknande.

Vi vill dock ändå rekommendera att du börjar med just eDarling om du vill testa den här tjänsten, eftersom det absolut är den tjänst som presterar bäst jämfört med många av konkurrenterna.

Summering

Efter att ha testat eDarling sitter vi med blandade känslor. Den första känslan, som måste sägas är av negativ karaktär, är att saker och ting är något tidskrävande.

Registreringsprocessen, som inkluderar att gå igenom personlighetstestet, är inte snabbt avklarad. För att vara helt ärlig känns det som att du måste lägga ner en hel kväll på det här testet.

Det ska sägas att ett så pass omfattande och seriöst personlighetstest såklart kan bidra till ett koppla dig till en partner som du passar helt perfekt med, men vi är inte säkra på att det nödvändigtvis är fallet.

Kärlek följer ofta sina egna regler och matchningsalgoritmer är inte alltid det som ska till för att skapa den känsla av förälskelse och kärlek som vi alla söker. Om man är otålmodig av sig kan det därför vara värt att se sig om efter alternativ innan man registrerar sig hos eDarling.

En annan känsla som vi fick, även denna aningen negativ, är att man i praktiken inte kommer långt med gratisversionen av eDarling. Om man vill utnyttja många av de essentiella funktionerna på den här dejtingsajten måste man registrera sig som betalande medlem.

Priserna är däremot inte allt för höga, något som drar upp betyget. En annan sak som är positiv för eDarling är det faktum att de framstår som väldigt seriösa. De hävdar att manuellt gå igenom samtliga profiler och villkoren och integritetspolicyn är omfattande och omständliga.

Om man är ute efter ett långvarigt förhållande och tror på effekten av matchningsalgoritmer kan det vara värt att testa eDarling. Om inte kan man tryggt testa en mindre omfattande dejtingsajt.