Recension av Mötesplatsen

Sammanfattning

Mötesplatsen klarar av vårt test ganska bra. Relativt enkel registrering och inställning. Användarmässigt finns det många svenska singlar på den här dejtingsidan. Det finns samtidigt andra dejtingsidor som är minst lika bra. Allt som allt kan vi rekommendera Møteplassen, men vi rekommenderar även att du testar andra dejtingsidor för att jämföra.

Fördelar
  • 120 000 har hittat sin partner här
  • Alla bilder och profiler granskas manuellt
Nackdelar
  • Något dyr dejtingsajt

Introduktion

De senaste åren har en viss förvandling ägt rum inom dejtingvärlden. Där man förr gärna möttes via vänners vänner, vid sociala evenemang eller kanske på stan, är det nu väldigt många som istället träffas på nätet. I början var det blandade känslor kring detta.

En del upplevde det som att det var något konstigt eller som något som man själv var ”för bra för”. Andra tyckte att det var en fantastisk möjlighet redan från dag 1. Oavsett var man stod i debatten om nätdejting så är det en sak som är säker: Nätdejting har i dag etablerat sig som ett helt normalt sätt att träffa en partner på.

Vårt intryck är nästan att dagens ungdomar reagerar starkare om du säger att du träffat någon utanför nätet än på nätet. Nätdejting är en av många stora förändringar som uppstått som resultat av internets intåg i samhället.

Mötesplatsen, eller motesplatsen.se, är en av de nätdejtingsajter som finns. Det är en av de mer välkända även om vi har intrycket av att den ligger lite i skymundan bakom aktörer som Happn, Tinder och Match.

Oavsett så ska det vara fullt möjligt att träffa en partner även här, eftersom man på Mötesplatsens hemsida uppger att fler än 120 000 personer har hittat sin partner där. Vi bestämde oss därför för att göra ett grundligt test av Mötesplatsen, ett test där vi tittat på allt från layouten till kundtjänsten och ”spänningsfaktorn”.

Registrering

När man kommer in på motesplatsen.se blir man bemött av en stor ruta med ett vitt fält i mitten där man kan registrera sig som medlem. Scrollar men längre ner finns bilder på olika par och människor, och det är tydligt att Mötesplatsen vill få in dig i det romantiska hörnet. Vi registrerade oss för att se vad vi skulle få uppleva härnäst!

Efter att ha fyllt i grundläggande information som användarnamn, ålder och e-postadress fick vi ett vitt schema med rubriken ”Snabbfakta”. Här måste du fylla i diverse information som används till att presentera dig för andra medlemmar. Bland annat anger du om du har barn, var du bor, vad du jobbar med/studerar, samt lite om ditt utseende.

Man blir även ombedd om att fylla i information om ens förhållande till tobak, lite underligt om du frågar oss, men okej! Efter att detta är klart navigerar man vidare till nästa sida där man får skriva in ett par meningar om vem man är som person och vad man söker. Även denna text är en del av presentationen om dig själv som visas för andra medlemmar. När detta är gjort måste du bekräfta din e-postadress, och sedan är det dags att ladda upp en bild.

Det finns några kriterier för vilken sorts bild som är okej att ladda upp i den här fasen i registreringsprocessen. Helkroppsbilder och lite otydliga bilder godkänns ej. Det som istället godkänns är skarpa, porträttliknande ansiktsbilder som är tagna rakt framifrån.

Bilden måste vara av dig själv och inte av någon annan. Man kan välja att skjuta upp bilduppladdningssteget till senare, men då har man inte möjligheten att skriva ett ”megafoninlägg” såvida man inte är VIP-medlem (se nästa avsnitt).

Startsidan

När man är färdig med bildsektionen dirigeras man över till ”startsidan”. Denna påminner om nyhetsflödet på Facebook, och det är här som man kan lägga ut ”megafoninlägg”. Sådana inlägg kan jämföras med statusuppdateringar på Facebook.

Systemet i sig är egentligen bra och kreativt, men tyvärr upplevde vi layouten som något rörig. Det är väldigt mycket information på skärmen samtidigt, en annons på höger sida från IKEA (vi vet inte varför just den dök upp där), och layouten ser ärligt talat simpel och gammaldags ut. Megafonen dyker för övrigt upp i minoversion på höger sida när man är inne på till exempel ”meddelanden” eller ”besök” (läs mer om besök härunder).

I flödet på startsidan är det inte bara megafoninlägg som visas, utan även saker som ”dejtingkänslor” och inlägg från Mötesplatsens egen blogg. Med ”dejtkänslor” menas känslor som är vanliga att få när man dejtar, och som medlemmar själva har angett.

En del exempel inkluderar: ”Har hittat mannen i mitt liv. Ska på utflykt i helgen. Ser fram emot det,” eller ”Jag hittade andra halvan av mitt hjärta, en snäll och ärlig man”. Inläggen som visas på Mötesplatsens startsida är som sagt från deras blogg. Här kan det till exempel röra sig om inlägg om varför man ska dejta en ensamstående pappa, eller dejtingtips till dig som har förlorat hoppet om att hitta någon.

Från startsidan kan man klicka sig vidare in på andras profiler. Detta förutsätter att man antingen har laddat upp en egen profilbild, eller att man är VIP-medlem. Det finns även många andra navigeringsmöjligheter från startsidan och vi ska nu gå igenom en del av dem.

VIP-medlem

För det första kan man på startsidan lätt registrera sig som VIP-medlem. Mötesplatsen erbjuder tre olika VIP-paket (prenumerationer) beroende på hur länge du planerar att utnyttja tjänsten. Du får 1 månad för 349 kr. per månad, 3 månader för 249 kr. per månad, och 6 månader för 149 kr. per månad. Väljer man 6 månader sparar man 57% jämfört med månadskostnaden för en månad åt gången, men det förutsätter ju då att man binder sig i 6 månader.

För att bli VIP-medlem måste du genomföra en nätbetalning, och för att göra detta kan du använda Visa, MasterCard eller Klarna. När man utför en betalning godkänner man villkoren som Mötesplatsen i Norden AB har. Ett av köpevillkoren som är värt att notera är att prenumerationen automatiskt förnyas. Det innebär att om du har registrerat dig för 6 månader så kommer du automatiskt att betala för 6 månader igen när de första 6 månaderna gått ut.

Det gäller alltså att vara på sin vakt så att man inte plötsligt har bundit sig till ett halvår till när man egentligen hade tänkt sluta använda sitt VIP-medlemskap hos Mötesplatsen. För att undvika förnyelse måste man följa instruktionerna i Inställningar/Konto och VIP. Uppsägelsen måste ske senast en dag innan prenumerationen automatiskt förnyas.

I övrigt har man rätt att ångra sitt köp (ångerrätt) inom 14 dagar efter att köpet gått igenom. Mötesplatsen anger att det räcker att skicka ett mejl till dem för att utnyttja ångerrätten, enligt Mötesplatsens egna villkorssidor. Som VIP-medlem får man dock tillgång till många funktioner som gratisanvändare inte har tillgång till.

Bland annat kan man skicka obegränsade antal meddelanden, se vem som ”gillar” en tillbaka, skicka obegränsat med komplimanger, samt att ändringar man gör i sin profil visas med detsamma. Dessutom kan det tänkas att andra användare på dejtingsajten ser dig som mer seriös om du faktiskt har tagit klivet att betala för VIP-medlemskap. Som VIP-medlem kan man även utnyttja alla VIP-funktionerna i mobilen.

Se de högsta rankade datingsidorna 

Meddelanden, besök och likes

Under meddelanden hittar du både meddelanden från ”utvalda” och ”övriga”, samt meddelanden som du själv har skickat. Med ”utvalda” menas både meddelanden från singlar inom den åldersgrupp man säker, samt meddelanden från Mötesplatsen själva.

Detta kan till exempel handla om rabattmöjligheter för VIP-medlemskap, hur du kan ta ditt dejtande till en ny nivå, och exempel på framgångssagor från Mötesplatsens medlemmar (till exempel ett ar som träffades genom dejtingsajten och som till slut gifte sig). Under ”övriga” hamnar meddelanden från singlar som är utanför den åldersgrupp man söker.

Under besök kan du se vilka användare som har varit inne på din profil. Där får du upp ett sorts ”visitkort” för alla de som har varit och kollat på din profil, och du kan se hur många besök du har fått totalt på din profil. Du kan även se vilka profiler du själv har besökt.

Under ”gillar”-sektionen får du en överblick över de singlar du har gillat, samt de som har gillat dig. Du kan även få en överblick över de som du har gillat och som gillat dig tillbaka.

Hitta singlar

På vänster sida på startsidan hittar du en sektion som kallas ”Hitta singlar”. Här kan du för det första söka efter andra användare som är singlar, samt få upp en rad olika sökparametrar som du kan utnyttja i den här processen.

Bland annat kan man välja åldersspann, om sökningen ska gälla endast inom kommungränsen (eller till exempel de tre angränsande kommunerna), om användaren ska vara VIP-medlem, osv. Man kan även kryssa för om personen ska ha genomfört ”matchningstestet” (mer om det i nästa avsnitt).

Dessutom får man möjligheten till att genomföra en sökning baserat på användarnamn. Och vill man utföra en väldigt detaljerad sökning kan man även göra det. Under ”detaljerad sökning” kan man kryssa i ålder, län, arbete/utbildning, vanor, politisk syn, osv. Man kan alltså verkligen specificera sin drömpartner här.

Matchningstestet

Mötesplatsen har ett så kallat matchningstest. Detta test består av olika kategorier som till exempel personlighet och intressen. Man får upp olika påståenden, som till exempel ”Ibland gör jag udda saker för skojs skull”, ”jag tycker om att städa”, ”jag får snabbt nya bekantskaper”, ”jag har chefsansvar på jobbet”, osv., och så ska man besvara om man håller med i påståendet eller ej, på en skala från 1-7 där 1 betyder att man inte håller med och 7 betyder att man helt håller med.

Mitten är neutral. Detta matchningstest tyckte vi verkligen om, även om det var gränsfall för långt i vårt tycke. Bara under ”personlighet” dök det upp strax över 100 frågor. Men man får ju verkligen fram sin personlighet här, och om man hittar någon som har fått samma matchningsresultat bör man verkligen ha hittat en bra matchning.

Umgås

På höger sida av skärmen hittar man även en kategori som heter ”umgås”. Här kan man för det första se vilka användare som har lagt ut nya bilder, och scrolla igenom dessa bilder. Dessutom kan man ange vad man gillar att göra på en dejt.

Det kan vara allt från att ta en öl, till att gå på promenad, till att gå på museum. Andra alternativ är bio, utflykt, bowla, dansa, teater, restaurang, konsert och biljard. Man kan även se vad andra singlar har valt här och således eventuellt hitta en person som har samma önskemål på dejtaktivitet som man själv har. Under kategorin ”umgås” kan man även skapa en egen quiz, samt skriva dagbok.

Dessutom kan man ta andras quizzer och läsa andras dagböcker. Andras quizzer kan man ta även om man inte är VIP-medlem. När man har tagit en quiz får man ett facit och kan då se vilka frågor man svarat rätt och fel på. När Mötesplatsen kallar det för dagbok är det inte nödvändigtvis en dagbok så som vi vanligtvis tänker oss. Det kan lika gärna vara ett roligt citat, eller en intressant fråga som uppmuntrar till svar.

Kundtjänst

Mötesplatsen kan nås via olika mejladresser beroende på vilken fråga man har. För frågor om tjänsten eller medlemskap kontaktar man [email protected]. För pressfrågor kontaktar man istället [email protected]. För övrig information finns en postadress och ett organisationsnummer på Mötesplatsens kundtjänstsidor.

Mötesplatsen i förhållande till andra dejtingsajter

Eftersom vi recenserar en rad olika dejtingsajter har vi relativt goda insikter i hurdan Mötesplatsen är i förhållande till andra dejtingsajter på den svenska marknaden.

Vi måste säga att vi tycker att Mötesplatsen klarar sig väldigt bra om man jämför olika dejtingsajter. Mötesplatsen står ut ur mängden genom att tjänsten är nordisk och inte internationell. Detta gör att Mötesplatsen faktiskt kan fokusera på den svenska marknaden.

Det man kan säga är att Mötesplatsen faktiskt måste göra mycket reklam i Sverige för att locka nya medlemmar, och detta har lett till att tjänsten har många svenska medlemmar.

Det är ofta problemet med större internationella dejtingsajter som ZooskElitsinglar eller Academic Singles. De flyter bara på namnet och får således precis tillräckligt med svenska användare för att tjäna pengar på dem. De blir dock aldrig helt stora, då dessa internationella företag självklart prioriterar större länder som USA, Tyskland, Storbritannien och liknande.

På så vis är ett generellt råd faktiskt ofta att välja en dejtingsajt som man vet endast existerar i norden. På så vis blir det en sorts garanti för att företaget måste skapa en bra och stor tjänst just i Sverige. Mötesplatsen är ett väldigt bra exempel på detta.

Mötesplatsen är en så kallad allmän dejtingsajt och inte en nischat sajt. De största konkurrenterna i Sverige är leverantören Matchsvenske Happy Pancake, Elitsinglar, Academic Singles och liknande. I förhållande till dessa tycker vi att Mötesplatsen är relativt bra, men det kan självklart vara en bra idé att testa lite olika sajter. Det är ju gratis att registrera sig hos alla de olika leverantörerna. Om du är under 30 år kan vi nog rekommendera att du testar andra tjänster i förstahand.

Slutvärdering

Mötesplatsen är utan tvekan en omfattande dejtingsajt med många olika funktioner. Vi tycker till och med att det hela blir lite för omfattande. Det är klart att man vill utnyttja tjänsten på ett så enkelt sätt som möjligt, men då hamnar man kanske längst bak i kön, bakom de som har lagt ner tid på att ta matchningstestet, ladda upp fler bilder och skriva regelbundna uppdateringar både i dagboken och megafonen.

Men det sagt så finns det en del saker som vi verkligen gillar hos Mötesplatsen. Bland annat den fantastiska sökfunktionen, matchningstestet (om än aningen omständligt), och att det var förhållandevis enkelt att navigera sig runt på sidan.

Några minus som vi vill framhäva är att det är begränsade möjligheter utan VIP-medlemskap, layouten slår oss som något rörig och gammaldags, och VIP-medlemskapet förnyas automatiskt. Allt som allt är Mötesplatsen dock en bra dejtingsajt, i vårt tycke.