Recension av Be2

Sammanfattning

Be2 är en helt okej dejtingsajt, men långt ifrån den bästa i våra tester. Funktionerna, appen och liknande tycker vi är bra. Problemet är att tjänsten helt enkelt inte är trovärdig. Vi misstänker att det finns en del falska profiler då många användare inte verkar äkta, och det är svårt att säga upp prenumerationen.

Fördelar
  • Internationell dejtingtjänst
  • Personlighetstest
  • Relativt jämn könsfördelning
Nackdelar
  • Eventuellt falska konton
  • Svårt att säga upp prenumerationen

Introduktion

B2 är en dejtingsajt för personer som vill träffa en potentiell partner. Hemsidan drivs av ett aktiebolag med säte i Schweiz och har 180 anställda (år 2010).

På hemsidan anger Be2 att 41% hittar den rätta partnern genom deras dejtingsajt. Vidare anger de att 24 000 nya medlemmar registrerar sig varje dag, samt att könsfördelningen är bra (51% – 49%).

Be2 har existerat sedan 2004 och har tyvärr kritiserats en del i media och online baserat på olika underlag. Bland annat genomförde norska TV2 ett test av Be2 som avslöjade att dejtingsajten lovar mer än de kan hålla.

Vi ville dock själva testa Be2. Är detta en dejtingtjänst som vi känner oss komfortabla med? Vilka slags funktioner erbjuds? Är det möjligt att träffa en partner på Be2? Dessa var några av de frågor som vi ställde oss när vi satte igång vårt test av Be2. Läs vidare för att se vad vi fick reda på!

Hemsida

När man loggar in på Be2:s hemsida är det första man ser en bild på ett vackert par som uppenbart är förälskade. Det råder inga tvivel om att man sätts i dejtinghumör när man ser den här bilden, och det är helt klart lockande att omedelbart registrera sig som användare.

Vid närmare iakttagelse dämpas lusten dock något. På höger sida av skärmen skryter Be2 om att vara testvinnare 2020 och dessutom om att det är 100% säkert att utnyttja sig av sajten, men vi blev lite på vakt här. Det går nämligen inte att klicka på någon av rubrikerna som visar att Be2 har blivit testvinnare, eller varför det är 100% tryggt att använda sig av dem.

För oss framstår det nästan som att Be2 bara har skrivit de här sakerna för att lura till sig kunder, och att de egentligen inte har någon verklighetsförankring. Det kan ju till exempel tänkas att Be2 anser sig testvinnare i ett eget test, eller att de själva anser att det är 100% säkert att utnyttja sajten.

Sådana subjektiva värderingar är helt irrelevant om du frågar oss! Att få förstaplatsen i ett test väger ju tungt, men det måste ju då såklart vara en objektiv tredje part som har utfört testet. Redan efter den här första titten på hemsidan får vi erkänna att Be2 knappast väcker tillit.

Detta gillade vi med Be2

Registrering och personlighetstest

För att registrera sig på Be2 måste man först ange om man är man eller kvinna, och därefter om man söker en man eller kvinna på sidan. Sedan måste man skriva in en giltig mejladress och ange ett önskat lösenord, som måste ha minst en liten och en stor bokstav, ett specialtecken och en siffra.

Genom att skapa ett starkt lösenord hindrar man andra från att få tillgång till ens konto hos Be2. När man har angett kön, vad man söker, registrerat sin mejladress och angett ett lösenord, då går man vidare till nästa steg i registreringsprocessen som är ett sorts personlighetstest.

Poängen med det här personlighetstestet är att Be2 ska försöka matcha dig med andra användare som du eventuellt kan komma bra överens med. Be2 har nämligen utformat en vetenskaplig matchningsprocess som är beroende av att samtliga användare har angett viss information om sig själva.

Bland informationen som du måste ange finns frågor om hur du ser på uppgiftsfördelningen i ett förhållande, vad det första du önskar veta om din nya partner är, samt när man vet om man är förälskad. Det hela är utformat så att man får en fråga och ett antal alternativ att klicka på för att indikera det svar som passar bäst in på en själv.

Får man till exempel frågan ”Vad är det första du önskar veta om din nya partner?” får man följande svarsalternativ: ”arbete och fritid” eller ”drömmar och ambitioner”. Vi tycker att det här är lite onyanserat och förenklat.

Det finns ju sällan ett facitsvar på frågor som denna, och svaret kan ju egentligen vara ”både och”. Det kan ju bero på situationen vad man önskar veta först, och det blir därför lite konstigt när man bara får dessa två alternativ.

Testet går dock upp ett steg i kvalitet efter den första sidan (när 20% av testet är klart). Då ska man nämligen betygsätta olika personlighetsdrag hos sig själv på en skala från 1 till 6, där 1 antyder att man inte alls håller med och 6 betyder att man helt håller med.

Följande fyra personlighetsdrag ska begrundas i det här steget av testet: beslutsamhet, hänsynsfullhet, dominans och hur social man är. Utöver rangordningen av personlighetsdrag ska man även betygsätta hur mycket olika saker attraherar en, inklusive: egenintresse, reflektion, andlig tillväxt, kommunikation, matte och fysik, samt enkelhet.

Dessa saker kontrasteras då mot saker som kanske är motsättningar, till exempel konst vs. matte och fysik. Vi måste erkänna att även den här delen av testet kändes något konstig för oss. Det är ju svårt att avgöra vad som utgör motsättande koncept.

Det slår oss lite som att Be2 själva har hittat på det här testet, utan att ta hänsyn till etablerade psykologiska teorier eller kanske få hjälp av kompetenta psykologer. Det ska dock förtydligas att detta bara är vår uppfattning och att det inte nödvändigtvis stämmer.

I nästa del av personlighetstestet ska man ange hur ens vänner skulle beskriva en. Även om vi tycker att frågan i sig är riktigt bra så försöker Be2 även här att arrangera motsägande koncept som inte direkt framstår som just motsättningar.

Exempelvis frågas det om vännerna skulle beskriva oss som intelligenta eller öppna. Problemet här är ju att man kan vara en person vars vänner både skulle beskriva en som väldigt öppen och väldigt intelligent. Detta tar testet inte höjd för så vitt vi förstår, och då kan vi inte annat än att se det som att svaren snabbt blir lite intetsägande.

Till sist i testet ska man ange var man har hört om Be2, och dessutom fylla i en del information om sig själv. Bland annat ska man ange lite om sitt utseende (ögonfärg, hårfärg, längd, osv.), var man bor, vilket sorts yrke man har, och om man vill kan man ange årsinkomst.

Innan man slutför testet och registreringen finns två saker som man måste göra. Det första är att acceptera villkoren och Be2:s integritetspolicy (vi ska gå igenom dessa lite senare i recensionen), och det andra är att formulera ett personligt meddelande. Detta är ett meddelande som andra användare kan läsa och som får vara max 200 tecken.

Se de högsta rankade datingsidorna 

Profilen

När man är klar med registreringsprocessen skickas man vidare till ens personliga profil. Här har Be2:s matchningssystem jobbat sig fram till ett antal förslag på lämpliga matchningar.

På vår profil dök det upp ungefär 20 kontaktförslag som Be2 alltså anser skulle passa oss bra. Man kan välja att skriva till en av de personer som föreslås, men det kräver att man har ett betalmedlemskap (mer om det härunder).

Överst i profilen kan man se ”kontakter”, ”inkorg” (det är här som man hittar meddelandena från andra användare) och dessutom vem som är online just nu. På raden under kan man navigera genom sina kontaktförslag, se vem som har besökt ens profil och dessutom gå in och se vem som man har lagt till sin favoritlista.

Tittar man lite längre ner på höger sida av skärmen finns en sorts swajpfunktion där man får upp bilder på andra användare och kan välja att ge tummen upp eller kryssa ner personen.

Detta påminner lite om Tinder, och vi är inte helt på det klara med varför de har valt att kopiera den här funktionen. Från ens profil kan man även navigera sig in på sidan med personliga uppgifter. Här visas den information som man har angett gällande utbildning, utseende, religion, osv.

Här kan man även ladda upp en profilbild. Det ska påpekas att det inte är obligatoriskt att göra detta, men Be2 rekommenderar att alla gör det. Det är väl allmänt erkänt som smart att ladda upp en profilbild på dejtingsidor då det ofta kan vara svårt att få en dejt utan just en profilbild.

Betalningsmedlemskap

Be2 har ett betalt medlemskap med en rad olika förmåner som inte finns i gratisversionen. Som gratismedlem får man tillgång till sin profil, personlighetstestet och man kan ladda upp en bild, men det är allt.

Väljer man att bli betalande medlem kan man utöver detta även skicka och ta emot obegränsade meddelanden, lägga till kontakter som favoriter, samt se vem som har besökt ens profil.

Dessutom är bilder något suddiga när man använder gratisversionen, ett problem som försvinner när man är betalande medlem.

Man kan välja mellan tre olika sorters betalningsmedelemskap hos Be2. Den mest populära prenumerationen kostar 399 kr. i månaden och har en bindningstid på 6 månader.

Om man vill binda sig under en kortare period kan man betala 499 kr. i månaden (med en bindningstid på 3 månader).

Om man känner sig helt säker på att Be2 är något man kommer att utnyttja under en lång tid framöver kan man binda sig till en prenumeration på 12 månader och får då det bästa priset som ligger på 299 kr. per månad.

Man kan välja att betala med olika bankkort som till exempel Visa, Mastercard, och Amex. I och med att köpet sker på nätet har man ångerrätt om man inte är nöjd med produkten. Detta är en uppenbar säkerhet och något som är bra att känna till om man registrerar sig som betalande medlem på Be2.

Villkor och integritetspolicy

Be2 specificerar sitt ansvar i punkt 5 i sina villkor. Här framgår det bland annat att företaget inte ansvarar för korrektheten i den information som kunderna själva anger och att de inte ansvarar för missbruk av personliga uppgifter, om en tredje part till exempel på olagligt vis skulle få tillgång till uppgifterna.

Vi rekommenderar alla som funderar över att registrera sig hos Be2 att noggrant läsa igenom deras villkor och integritetspolicy.

Antal medlemmar och möjligheten till att få en dejt

Be2 anger att de har fler än 20 miljoner medlemmar, och att siffran konstant stiger. De påstår att den störa fördelen med dejtingtjänsten är att folk slipper ödsla tid på att leta sig fram till en potentiell partner – ”vi tar över hela partnersökningsprocessen”.

Vi ställer oss dock skeptiska till denna process eftersom vi inte blev helt övertygade av det personlighetstest som vi utförde vid registreringen. Testet verkade vara lite väl enkelt.

När vi testade Be2 fick vi kontakt med en del andra, men vi upplevde det ändå som svårt att få dejter via sajten. Det kan hända att det berodde på brist på kunskaper om nätdejting, men lätt var det i varje fall inte.

Be2 jämfört med andra dejtingsajter

Det finns otroligt många dejtingsajter i Sverige och man måste därför jämföra Be2 med andra aktörer i landet. Om inte så hade recensionen av Be2 inte sagt så mycket i förhållande till om du borde välja tjänsten eller inte.

Be2 är en internationell tjänst. Vi har tidigare kommenterat om att många internationella aktörer har en tendens att bara överleva på sitt namn i Sverige. Det innebär att många svenskar tänker att sajten är bra för att de har hört mycket om den och att den är ett känt varumärke.

Det man glömmer är dock att det egentligen inte säger oss något om tjänsten har många medlemmar i Tyskland, Frankrike eller andra länder om det inte finns många medlemmar i Sverige. Till en viss grad tycker vi att detta är en kommentar som stämmer in på Be2, eftersom vi upplever det som att Be2 egentligen inte levererar tillräckligt bra i förhållande till hur pass kända de är.

Dejtingsajten är något lam och död, och jämfört med andra internationella sajter som även finns i Sverige, som MatchZooskC-date, Elitsinglar, med flera, så tycker vi att sajten faller platt. Det samma gäller jämfört med de svenska sajterna som Mötesplatsen og eDarling. Här verkar det vara betydligt mer liv.

Det blir som att vara på ett uteställe där det bara finns tre andra personer, bara för att inse dagen efter att det fanns trehundra personer i lokalen intill. Det säger sig självt att det är lättare att hitta den rätta på platser där det finns ett större utbud.

Som summering tycker vi helt enkelt att Be2 är något av en besvikelse jämfört med deras konkurrenter, även om tjänsten i sig egentligen är helt okej.

Summering

Registreringsprocessen hos Be2 var något omständlig och tidskrävande. Man ska besvara en rad olika frågor i samband med matchningsprocessen, och i vårt tycke var det inte alltid som frågorna i testet slog huvudet på spiken.

Vi ställer oss därför skeptiska till hur bra matchningen faktiskt är. För att få tillgång till en del helt centrala funktioner måste man betala för ett medlemskap hos Be2. Bland annat kan man inte skicka meddelanden fram och tillbaka till andra medlemmar om man använder gratisversionen.

I vårt tycke är därför gratisversionen inte alls något realistiskt alternativ hos be2. Detta är inte unikt för Be2 och andra dejtingsajter fungerar på exakt samma sätt, men det är ändå tråkigt. Möjligheten att kunna testa en tjänst blir svår om man inte vill öppna plånboken.

Vi hade önskat att Be2 till exempel kunde erbjuda en veckas provperiod så att man kan testa tjänsten lite innan man beslutar sig för om man vill bli betalande medlem eller ej. Helhetsintrycket som vi fått av Be2 är att det är en medelmåttig dejtingtjänst.

Det blir ett plus för att de har många medlemmar på plattformen, men medlemskapet, matchningsprocessen och tidigare negativ kritik mot Be2 gör att vi är skeptiska.