Recension av Academic Singles

Sammanfattning

Academic Singles är en förhållandevis bra dejtingsajt. Huvudsyftet är att matcha välutbildade människor via en personlighetstest. Vi upplever att tjänsten fungerar bra i Sverige och att det finns relativt många användare. Nackdelen är att du inte kan använda många av funktionerna genom gratistjänsten och att du snabbt måste betala för att kunna använda tjänsten fullt ut.

Fördelar
  • Många medlemmar i Sverige
  • Bra matchningsfunktion
  • Riktar sig till välutbildade singlar
Nackdelar
  • Få gratisfunktioner

Introduktion

Academic Singles är en dejtingsida som tar sikte på att matcha singlar med högre utbildning. Det kan därför anses vara en slags nischsida inom nätdejting. Dejtingtjänsten har sin bas i Luxemburg, men allt innehållet på den svenska versionen av sidan är på just svenska.

Vi har testat Academic Singles och tittat närmare på allt från matchning och personlighetstester, till villkor och integritetsregler. Läs vidare för att lära dig mer om vad vi har upptäckt om Academic Singles.

Registrering

Steg ett i registreringsprocessen är att ange vad du söker på dejtingsajten. Är du en man som söker kvinna, kvinna som söker man, eller något annat? Därefter måste du ange en mejladress och hitta på ett lösenord.

När det här steget är slutfört genomför du personlighetstesten som ska användas för att matcha dig med en lämplig partner. Vi ska nu ta en närmare titt på just personlighetstesten.

Personlighetstest

I början av personlighetstesten kommer du att få en rad olika frågor, som till exempel hur du ser på uppgiftsfördelningen i ett förhållande, och hur du märker att du är förälskad. Det finns dock inte många sådana frågor innan det övergår till att betygsätta olika särdrag hos dig själv och även hos din potentiella partner.

Ratingen sker genom att du till exempel får frågor om vad du söker hos en partner och sedan får rangordna olika personlighetsdrag på en skala. Du kan till exempel få utlåtandet ”Jag önskar en partner som är beslutsam” som du sedan ska betygsätta från 1 till 6, där 1 betyder att det inte är viktigt alls om din partner är beslutsam, och 6 betyder att det är väldigt viktigt för dig.

Därefter ska du göra samma sak om dig själv. Som exempel kan du få frågan ”Vad tilltalar dig mest?” och så presenteras du för en rad olika koncept som ska rangordnas. Är reflektion till exempel något som är väldigt viktigt för dig medan det är mindre viktigt att lyssna? Då anger du detta på de olika skalorna. Svaren används sedan till att matcha dig med partners som Academic Singles anser att du skulle passa bra ihop med.

När du är färdig med rangordningsdelen av personlighetstesten får du fylla i lite grundläggande information om dig själv. Detta inkluderar bland annat förnamn, födelsedatum, var du bor och om du har barn. Utöver detta kommer du att bli ombedd att beskriva ditt utseende (ögonfärg, hårfärg, osv.) och dessutom fylla i vilket jobb du har och din årsinkomst.

Det ska förtydligas att det inte är alla dessa frågor som måste besvaras. Slutligen får du berätta lite om ditt förhållande till rökning och alkohol. Du kan även lägga till ett personligt meddelande på slutet, där frågan som du ska besvara är följande: ”Vad skulle du helst prata om hela natten?”

Innan du avslutar personlighetstesten kommer du att bli ombedd att kryssa i två rutor. Genom att kryssa i den första rutan godkänner du den personliga meddelandetjänsten som Academic Singles har. Detta är en funktion som gör att din profil blir mer synlig eftersom matchningarna hela tiden uppdateras med sidoaktiviteter som du gör och vad du gör i övrigt.

Genom att kryssa för den andra rutan godkänner du Academic Singles regler och villkor samt deras integritetspolicy. Vi ska ta oss en närmare titt på dessa villkor och på integritetspolicyn framåt slutet av den här recensionen.

Medlemmar

I och med att Academic Singles riktar sig till singlar med en högre utbildning är genomsnittsåldern naturligtvis högre på den här dejtingsajten än på många andra. Enlig statistiken är majoriteten av medlemmarna i åldersspannet 35-54 år.

Vad gäller könsfördelning är 51% män och 49% kvinnor, enligt statistik från Datingscout.com. När vi testade dejtingtjänsten var det många medlemmar med intresse för (kanske föga överraskande) böcker, historia, naturvetenskap, osv. På Academic Singles hemsida anger de att de får runt 24 000 nya medlemmar varje dag, och att 41% hittar rätt partner via deras dejtingtjänst.

Startsida

När du äntligen är färdig med registreringen kommer du in på startsidan till Academic Singles. Du får då frågan om du önskar skicka en utmanande fråga till utvalda medlemmar. Exempel på sådana frågor inkluderar:

  • Hej! Vad händer om vi träffas på en bar?
  • Hej, jag är nyfiken! Vad svarar du på detta: ”Jag får mest glädje ut av…”
  • Hej, om du kunde välja en specifik förmåga, vilken väljer du då och varför?

När detta är gjort kommer du in på ”dashboarden” som dejtingsajten erbjuder. Härifrån kan du navigera vidare till meddelanden, se kontaktförslag och skicka ”likes” till andra användare. Webbdesignen på hemsidan gör allt väldigt överskådligt och det är enkelt att navigera till de olika funktionerna.

Du kan även se vem som är online och vem som nyligen har besökt din profil (detta kräver dock ett Premium-medlemskap, mer om det längre ner). Du kan även enkelt navigera vidare till din profil. Vi ska nu gå igenom den.

Profilen

När man kommer in på en annan användares profil ser man en bild på personen (förutsatt att man har betalversionen, annars visas bara en suddig bild) och diverse information om personen i fråga. Bland annat om var personen kommer ifrån, lite grundläggande information om personen (ålder, utbildning, utseende och även vad personen värdesätter).

Vi valde en slumpmässig profil där personen bland annat värdesatte intimitet i förhållandet, kreativitet, pålitlighet och punktlighet. Utöver dessa visar matchningssystemet även en sorts graf som indikerar hur bra du matchar med personen i fråga. Klickar du under den här grafen får du specifik information om varför matchningssystemet anser att ni passar/inte passar ihop.

Här kan du exempelvis se saker som att den aktuella användaren tenderar att ta känslobaserade beslut medan du själv tar rationella beslut. Detta kan tala emot en bra matchning mellan er. Andra saker som betonas är huruvida ni delar synen på hur viktigt det är med närhet i relationer, om ni värdesätter tradition eller innovation mest, och om ni främst baserar er på observation eller intuition.

Gratis vs. betalt medlemskap

Man kan välja mellan att utnyttja gratisversionen av Academic Singles eller om man vill gå över till ett så kallat Premium-medlemskap. Vi ska nu ta en närmare titt på skillnaderna mellan gratis och betalt medlemskap och sedan gå igenom priserna för de olika Premium-medlemskapen.

En viktig skillnad mellan gratis- och betalversionerna är att bilderna är otydliga (suddiga) i gratisversionen. Man kan skymta om personen är man eller kvinna, men det är nästan det enda man kan avgöra utifrån bilden. För många är det nog en dealbreaker som gör att de övergår till premiumversionen. Det finns även begränsningar på hur många meddelanden du kan skicka och ta emot i gratisversionen, och man kan heller inte se vem som har besökt ens profil.

Detta är synd eftersom de som har besökt ens profil kanske är de personer som det är lättast att få kontakt med när man vill börja chatta med andra. En sista funktion som man går miste om i gratisversionen är möjligheten till att lägga till andra användare till en favoritmapp.

Enklare funktioner kan man utnyttja oberoende av om man har gratis- eller betalversionen. Bland annat kan man fylla i personlighetstesten, ladda upp bilder och ha en egen profil. Enligt vårt tycke blir det lite tunt – man går miste av essentiella funktioner för att kunna möta en potentiell matchning.

Man kan självklart gå in och se sig omkring lite på sidorna innan man övergår till ett Premium-medlemskap, men vi rekommenderar att man köper Premium om man är allvarlig med att göra ett ordentligt försök på den här dejtingsajten.

Priser

Det finns 3 olika prenumerationsplaner för Premium-medlemskap på Academic Singles. Den mest populära kostar 399 kr. i månaden och har en bindningstid på 6 månader.

Önskar man binda sig i en kortare period kan man istället välja paketet där man är medlem i 3 månader, som kostar 379 kr. i månaden. Väljer man att binda sig i upp till ett helt år (12 månader) betalar man 319 kr. i månaden.

Academic Singles i mobilen

I Apples Appstore hittar du Academic Singles som app. Vi blev dock smått besvikna då vi inte hittade Academic Singles som app i Google Play (Android-versionen av Appstore). Men vi bestämde oss likväl för att testa mobilversionen av hemsidan på en Android-telefon och kan redan nu avslöja att vi blev positivt överraskade.

När du går in på Academic Singles i mobilen kan du tydligt se att grundarna av dejtingsidan har fokuserat på att skapa en mobilanpassad hemsida där allt är överskådligt och navigeringen är enkel. Startsidan påminner lite om Facebooks startsida, med meddelanden, vänförfrågningar och en navigeringsmeny längst upp. Scrollar man ner kan man se vem som är online och dessutom dyker det upp en rad kontaktförslag.

Förslagen tar sin utgångspunkt i hur bra man matchar enligt personlighetstesten. Med en så väl genomförd mobilversion som Academic Singles har så är det inte ett måste med en app, men vid aktiv användning vore en app ändå att föredra. Det är aningen lättare att komma in i en app än att behöv gå via en webbläsare.

Villkor och integritetspolicy

Ett första villkor för att använda Academic Singles är att man har fyllt 18 år. Detta är en förutsättning för att utnyttja en lång rad olika dejtingsidor, inte bara Academic Singles. Ett andra villkor som man accepterar genom att registrera sig som användare är att Academic Singles kan blockera åtkomsten till dejtingtjänsten.

Detta sker om man bryter mot någon av reglerna, till exempel om man skickar meddelanden till andra användare i ett annat syfte än personlig kommunikation. Detta kan till exempel vara att man försöker sälja saker via dejtingtjänsten. Det är heller inte tillåtet att sprida kränkande, stötande eller pornografiskt material som strider mot Academic Singles regler.

Vad gäller integritetspolicyn hos Academic Singles så garanteras det att dejtingtjänsten lever upp till reglerna i GDPR. Det förtydligas även att tjänsten lagrar information om dig som är nödvändig för att kunna leverera deras tjänst till dig.

Det påpekas även att alla uppgifter som du anger till Academic Singles behandlas konfidentiellt och att de inte skickar vidare informationen såvida du inte har gett ditt samtycke till detta eller de är juridiskt förpliktigade/har rätt att göra det. En del exempel på när tjänsten kan vara förpliktigade/ha rätt att dela information är till exempel om det begärs av skattemyndigheterna.

Det framgår i integritetspolicyn att uppgifterna endast lagras tills de inte längre har ett syfte, vilket typiskt (antar vi) är när du raderar din profil.

Academic Singles jämfört med andra dejtingsajter

Elitsinglar på PC och mobil

Academic Singes är en dejtingsajt som fokuserar på att matcha välutbildade singlar med andra välutbildade personer.

Detta gör tjänsten genom att användarna måste fylla i ett relativt långt personlighetstest. Detta test används för att matcha personer med varandra. Låter det bekant? Det är inte så konstigt, det är exakt samma koncept som Elitsinglar har.

Academic Singles och Elitsinglar är därför två relativt identiska sajter och det blir således väldigt centralt att jämföra dessa om du är ute efter ett seriöst förhållande med en välutbildad person.

Ändå är det svårt att utnämna en vinnare eftersom det nästan är ett dött lopp. Användaravtalet är relativt lika, könsfördelningen likaså, och även registrerings- och matchningsfunktionen liknar varandra till stor del. Vi rekommenderar helt enkelt att du testar båda och väljer den du personligen tycker bäst om. Personligen föll vi nog för Elitsinglar lite mer, men detta var nog mest på grund av personliga preferenser.

Academic Singles är egentligen inte en särskilt nischad sajt och kan även jämföras med andra aktörer som MatchHappy PancakeMötesplatsengamla Zoosk och liknande. Jämfört med dessa tycker vi att Academic Singels hamnar lite på efterkälken i förhållande till användarantal. Fördelen är såklart att du genom att använda Academic Singles vet ungefär vilken typ av personer du kommer att träffa.

Helhetsbedömning

Om du söker en partner med samma höga utbildning som du själv har så har du kommit till helt rätt dejtingsajt. Med fler än 24 000 nya medlemmar varje dag finns det många möjligheter. Vi ska nu försöka summera vad vi tycker är extra bra med den här dejtingsajten och sedan gå igenom några saker som vi tycker drar ner på betyget något, för att sedan avsluta med en helhetsbedömning.

För det första är det jättebra att skaparna av Academic Singles har utvecklat ett omfattande personlighetstest och matchmaking-system. Det kan spara många onödiga chattsamtal (och dejter) när dejtingtjänsten gör en del av jobbet med att kartlägga kompatibiliteten med andra användare åt dig.

För det andra gillade vi användarvänligheten som dejtingsajten har. Det var enkelt att navigera runt på sidorna och enkelt att komma i kontakt med andra användare på Academic Singles. Detta gällde både i mobilen och via webbläsare. För det tredje är det förhållandevis snälla priser som gäller på de olika Premium-prenumerationerna.

En sak som vi tycker drog ner på kvalitén något var att man inte kan se andras bilder i gratisversionen. Då är man enligt vår mening mer eller mindre tvungen att köpa Premium-medlemskap. Även om skönhet kommer inifrån så tänker vi att det för de allra flesta är en förutsättning att veta hur någon ser ut innan man går på dejt med dem.

Vi tycker även att det kunde vara bra med en app för Academic Singles inte bara till Iphone utan även Android-telefoner. Detta trots att mobilsidan på Android-mobiler var väldigt bra. En tredje sak som drar ner på betyget är att Academic Singles inte nödvändigtvis är för alla. Genomsnittsåldern är hög och det är personer med en hög utbildning som ligger i fokus.

Allt som allt tycker vi att Academic Singles är en väldigt bra dejtingsida. Matchmaking-systemet står ut ur mängden bland andra dejtingsidor och användarvänligheten är ovanligt bra. Är du en av de lite äldre (30+) med hög utbildning bör du definitivt testa Academic Singles.