Recension av Elitsinglar

Sammanfattning

Elitsinglar är en dejtingsajt som fokuserar på matchmaking. Det innebär att användarna fyller i ett personlighetstest som sedan används för att matcha dem med varandra. Vi tycker att den här dejtingsajten är väldigt bra gällande funktioner, antalet svenska användare och möjligheten att faktiskt träffa någon som man är intresserad av.

Fördelar
  • Riktar sig till välutbildade singlar
  • Matchar användare baserat på personlighetstest
  • De flesta användare har minst en Bachelor-utbildning
Nackdelar
  • Ikke en god tjeneste hvis du er uten utdanning

Introduktion

Elitsinglar på PC och mobil

Nätdejting har blivit allt mer populärt på senare år, och det finns fortfarande hela tiden nya aktörer som dyker upp.

Det finns dejtingsajter som har nischat sig för att para ihop dig med en specifik grupp människor, som till exempel nätdejting för kristna eller nätdejting för de som älskar friluftsliv. Och så finns det dejtingsajter som är mindre specifika, som helt enkelt bara försöker para ihop dig med personer som passar dig, utan att de tillhör någon viss nisch.

Exempel kan vara match.com eller Tinder. Elitsinglar tillhör den första typen av nätdejtingsajter och är en dejtingsajt för de som söker ett seriöst förhållande med en person av högre utbildning. Fler än 90% av Elitsinglars medlemmar är över 30 år, och flera än 80% har en universitetsutbildning.

Vi ville genomföra ett grundligt test av Elitsinglar där vi tittade på allt från användarvänligheten, kundtjänsten och priserna, till möjligheten att hitta passande matchningar.

Vi sitter på ett brett underlag att jämföra dejtingsajter och Elitsinglar är faktiskt en av våra absoluta favoriter. Läs vidare om du vill lära dig mer om vad Elitsinglar kan erbjuda dig.

Grundläggande om Elitsinglar

Elitsinglar grundades i Tyskland 2009. Det är en av de största nätdejtingsajterna i Europa, med fler än 14 miljoner medlemmar. Dessa medlemmar är utspridda över hela 19 länder.

Elitsinglars ägare är Spark Networks Services GmbH, som även äger eDarling och PartnerMedNiveau. I Sverige har Elitsinglar har funnits sedan 2012 och har i dag 120 000 svenska medlemmar.

Registrering

Som på alla nätdejtingsajter måste man registrera sig om man vill börja använda Elitsinglar. Det första steget i registreringsprocessen är att ange kön och om man söker män eller kvinnor inne på Elitsinglar.

Därefter måste man skriva in sin mejladress och dessutom ange ett lösenord. Dessa steg är avklarade på en minut varefter du skickas vidare till Elitsinglars eget personlighetstest. Nu ska vi ta oss en närmare titt på det testet.

Personlighetstest

Personlighetstestet börjar med att du måste bekräfta ditt kön och vilket kön du söker på hemsidan. Detta tycker vi var en bra ”säkerhetsventil” eftersom det vore synd att gå igenom hela personlighetstestet på fel grunder (till exempel att man av misstag angav att man söker kvinnor, när man egentligen söker män).

Nästa steg i personlighetstestet är att fylla i sin födelsedag och därefter ange hur pass viktigt man tycker att ålder är hos sin eventuella partner. Frågan har 7 svarsalternativ, från ”Extremt viktigt” till ”Inte viktigt”.

Därefter måste man ange förhållandestatus, utbildningsnivå och hur viktig man tycker att utbildningsnivån är hos en potentiell partner. Även yrke ska anges. Då får man upp en rad förslag som till exempel ”Försäljningschef”, ”Advokat” eller ”Sjuksköterska”, eller så kan man manuellt skiva in sitt yrke.

Efter att dessa steg är avklarade tar personlighetstestet en lite udda vändning. Man får nämligen upp två miniatyrbilder av något man kan kalla konstnärlig läggning och får välja vilken bild man föredrar.

Den ena bilden var lite kaotisk och hade många färger, den andra var mer strukturerad och i svartvitt. Man blev ombedd om att svara spontant (alltså utan att tänka sig om för noga).

Det kan ju spekuleras i om de som skapat personlighetstestet har försökt identifiera olika personlighetsdrag baserat på konstnärliga preferenser. Detta tycker vi var ett roligt inslag och något som vi inte tidigare har sett på andra dejtingtjänster.

Personlighetstestet fortsätter med att ange vilket förhållande man har till religion, och hur viktigt det är att partnern har samma trosföreställning. Lyckligtvis är det så att man inte bara kan välja mellan specifika religioner eller icke-troende, man kan även till exempel ange ”annat” eller ”troende men inte religiös”.

Detta tar höjd för att folk kan tro på något som inte är en etablerad religion, något som går i linje med vår egen filosofi om liberalism och acceptans av olika världsföreställningar. Ett plus till Elitsinglar, med andra ord.

Vidare i personlighetstestet går man igenom en rad snabba frågor som till exempel hur pass nöjd man är med sitt eget utseende, och om man önskar träffa en partner som kommer från en viss del av världen.

Därefter går man vidare till att betygsätta olika särdrag på ens egen personlighet. Man blir ombedd om att värdera hur viktigt det är att planera, om man är en person som lätt anknyter sig till andra, och om man ofta blir överväldigad av krävande situationer.

Som för övriga betygsättningsfrågor i personlighetstestet får man välja bland svarsalternativ på en skala från 1 till 7. Testet fortsätter i samma stil där man ska betygsätta hur stökig man är, om man ofta bidrar till att höja nivån på ett samtal, om man försöker se till att andra mår bra, osv.

Vi tycker som helhet att det fanns många bra frågor som säger något om ens personlighet. I en del andra personlighetstest som vi har tagit när vi har testat olika dejtingsajter har vi fått intrycket av att testerna varit något enkla i sina frågor och därför kanske inte säger så mycket om ens personlighet.

Utvecklarna av Elitsinglars personlighetstest har helt klart slagit huvudet på spiken med de frågor som de har valt att ställa.

För att framhäva några extra bra frågor kan följande nämnas: ”Vem betalar på första dejten?”, ”Under ett samtal, pratar du mest eller lyssnar du mest?” och ”Om dejten gick bra, vad gör du efteråt?”

Efter att frågestunden är över går testet över till två nya aspekter. För det första får man upp en rad olika alternativ (runt 30 stycken) inom olika områden och ska klicka på dem man anser stämmer bäst in på en själv.

Bland annat kan följande utlåtande dyka upp: ”Dessa särdrag beskriver mig bäst”. Då får man klicka i de rutor som är mest slående, till exempel ”äventyrlig”, ”kärleksfull” eller ”inkluderande”. För det andra måste man ange lite om sina alkohol- och tobaksvanor.

Detta reagerade vi på eftersom till exempel överdriven alkoholkonsumtion vs. ingen alkoholkonsumtion kan vara en dealbreaker åt båda hållen.

Avslutningsvis i personlighetstestet måste du ange var du bor, maximalt avstånd till potentiella partners och dessutom var du hörde talas om Elitsinglar.

För att summera personlighetstestet kan vi säga så mycket som att detta var ett otroligt välskapat test där det verkligen gås på djupet för att ta reda på vem du är som person.

Detta gillade vi skarpt. Allt för många personlighetstester på olika dejtingsajter framstår som enkla, oseriösa eller för lättsamma.

Med Elitsinglars personlighetstest är vi dock helt säkra på att resultaten ger en bra bild av både dig själv till andra, och av andra till dig. Personlighetstestet borde alltså utgöra en riktigt bra grund till att hitta rätt partner åt dig!

Matchning

Elitsinglar är en bra datingsida

Baserat på svaren som du anger i personlighetstestet försöker Elitsinglar matcha dig med lämpliga partners med hjälp av en matematisk algoritm. I och med att personlighetstestet är så pass omfattande tror vi att det kan ge goda möjligheter till att faktiskt träffa en person som man passar bra ihop med genom det här matchningssystemet.

Testet tar geografiska faktorer med i beräkningarna, så väl som personlighetsdrag och individuella preferenser, och täcker således ett brett spektrum av mänskliga förhållanden.

Bland alla nätdejtingsajter som vi har testat så är Elitsinglar den som har haft det mest omfattande (och i vårt tycke bästa) personlighetstestet. Vi ser det som troligt att detta även blir tydligt i kvalitén på matchningarna.

Profilbild och e-postverifiering

När du äntligen är klar med personlighetstestet blir du ombedd om att ladda upp en profilbild, samt att verifiera din mejladress. Det är två saker som är värda att notera här. För det första är det inte ett krav att ladda upp en bild, men vi rekommenderar starkt att du gör det.

Det är allmänt känt inom dejtingvärlden att användare som har laddat upp en bild (gärna flera bilder) har större chans för att få matchningar. Den andra saken som är värd att notera har att göra med e-postverifieringen.

Vi höll på att febrilt leta oss igenom inkorgen för att hitta mejlet från Elitsinglar, men sedan slog det oss: kanske hade mejlet hamnat under ”reklam” eller en annan mapp i Gmail. Där hittade vi det dock heller inte. Det var först när vi sökte i ”all e-post” som mejlet plötsligt dök upp.

Inne på plattformen

När personlighetstest, eventuell bilduppladdning och mejlverifieringen är klar kommer du in på Elitsinglars plattform. Här kan du börja med att besvara sju frågor (skriftligen) för att säkra dig en mer korrekt partnermatchning.

Du får till exempel frågan om vad som är viktigt för dig i ett förhållande och vad du skulle önska dig om du fick en önskan som går i uppfyllelse. Du måste inte besvara dessa frågor, men ju mer dejtingsajten vet om dig, desto lättare blir det att matcha dig med rätt partner.

När de sju frågorna är avklarade kommer man in på ens personliga sida på plattformen. Här kan man se meddelanden längst upp, partnerförslag (baserat på den information som man fyllt i, bland annat i personlighetstestet), profilbesök samt en särskild kategori där det dyker upp en profil som man antingen kan gilla eller avslå.

Det påminner lite om Tinder och vi tyckte att det var kul att de har tagit med en sådan funktion på dejtingplattformen. Alla älskar ju att swajpa lite!

Själva layouten är enkel och intuitiv. Det känns bra när man är inne på Elitsinglar. Man blir till exempel inte bombarderad av reklam eller allt för mycket som sker på skärmen samtidigt.

Saker och ting har ett lågmält tempo, och man hittar de valmöjligheter som man förväntar sig på en dejtingsajt, varken mer eller mindre.

Det är värt att notera att det finns en del funktioner som kräver att man har betalningsversionen av Elitsinglar, bland annat att skicka meddelanden.

Detta är ju en nödvändig funktion på en dejtingsida av det här slaget, och det skulle vara svårt att komma någon vart om man inte kan kommunicera med andra personer.

Vi rekommenderar därför att man skaffar sig ett betalabonnemang om man är seriös med att träffa någon på Elitsinglar. Vi ska nu ta oss en närmare titt på de olika prenumerationerna.

Premium-prenumeration

Man kan välja mellan tre olika Premium-prenumerationer hos Elitsinglar. Den första har en bindningstid på tre månader och inkluderar då intelligensmatchning och obegränsad kommunikation.

Detta kostar 449 kr. i månaden. Den andra prenumerationen har en bindningstid på 12 månader och inkluderar samtliga funktioner. Bland annat kan man se alla bilder, få bekräftelser på meddelanden och dessutom se vem som har besökt ens profil.

Denna prenumeration anges som medlemsfavorit och kostar 159 kr. per månad. Den tredje prenumerationen erbjuder samma funktioner som medlemsfavoriten, men har endast en bindningstid på 6 månader. Denna prenumeration kostar 269 kr. i månaden.

Elitsinglar jämfört med andra dejtingsajter

Academic Singles är en datingsida som liknar ElitSinglar

Det finns fler än bara en dejtingsajt i Sverige, och därför vore en recension inte komplett om vi inte även jämför dejtingsajten med andra aktörer på marknaden. Elitsinglar är alltså bara en del av en mycket större marknad som består av fler än 30 olika bra dejtingsajter.

Konceptet som Elitsinglar har är alltså primärt att matcha välutbildade singlar som söker seriösa förhållanden via ett personlighetstest. På så vis blir det naturligt att jämföra Elitsinglar med de dejtingsajter som ligger närmast detta koncept.

I detta fall är Academic Singles helt klart en stor konkurrent eftersom deras koncept är närmast identisk Elitsinglars. Man skulle nästan kunna tro att det var samma företag som har skapat båda tjänsterna.

Det är dock svårt att utnämna en tydlig vinnare här eftersom både dejtingsajterna är otroligt lika varandra. Medlemsantalet är relativt jämt och detsamma gäller könsfördelningen, funktionaliteten och tjänsternas respektive appar, personlighetstesterna, med mera. På så vis blir du helt enkelt tvungen att välja en personlig subjektiv favorit. Ett alternativ kan såklart vara ett testa dem båda.

Elitsinglar kan till en viss grad anses vara en allmän dejtingsajt och den kan därför jämföras med andra sidor som internationella Matchdejtingappen TindereDarlingHappy Pancake, Mötesplatsen, med flera. I förhållande till dessa tycker vi att Elitsinglar är överraskande bra och att de inte bara är en i mängden.

Avslutningsvis kan vi därmed säga att vi tycker att Elitsinglar är riktigt bra tjänst om man jämför den med andra dejtingsajter på den svenska marknaden.

Slutsats

Elitsinglar är en dejtingsajt som har ”allt”. Den har många medlemmar, ett djupgående och spännande personlighetstest, matematiskt matchningssystem, och dessutom är plattformen väldigt enkel att använda.

Jämfört med andra dejtingsajter är den heller inte jättedyr, och det är något som överraskar oss med tanke på hur mycket Elitsinglar erbjuder. Utöver det som redan nämnts i den här recensionen är det värt att påpeka att Elitsinglar verifierar alla konton.

Det innebär att risken för falska profiler är extremt liten. Dessutom har den kontakt som vi har haft med kundtjänsten varit riktigt bra. De svarar snabbt, professionellt och har löst de problem som vi presenterat för dem (i verkligheten har vi inte upplevt några problem med Elitsinglar, men vi ville testa deras kundtjänst).