Recension av Badoo

Sammanfattning

Badoo är en helt okej dejtingtjänst. Här kan du prata med många människor och det finns ganska många svenska medlemmar. Önskar du en seriös dejtingsida där användarna endast söker seriösa förhållanden kan det dock löna sig att testa andra alternativ. Badoo är en något speciell tjänst, men den är ändå värd att testa.

Fördelar
  • Många gratisfunktioner
  • Finns i hela världen
  • Stort nätcommunity
Nackdelar
  • Anklagade för att ha en del falska profiler

Introduktion

Badoo är en dejtingplattform som vi tidigare inte har hört så mycket om. Medan dejtingsajter som Tinder, Møteplassen och Match har diskuterats både i formella och oformella sammanhang så har Badoo fallit mer under radarn.

Men låt inte det skrämma bort dig, Badoo är en jätte inom nätdejting. Enligt hemsidan har de hela 418 970 435 registrerade användare på dejtingtjänsten. Och det mest imponerande är att siffran konstant stiger! Med lite förutfattade åsikter om att Badoo har extremt många användare satte vi igång med att testa den här dejtingtjänsten.

Vi ville förstå hur Badoo kunde ha så många medlemmar, och om det var en dejtingsajt som vi själva skulle gilla. Läs vidare för att få reda på vad vi kom fram till.

Hemsida och registrering

När man kommer in på Badoos hemsida lägger man snabbt märke till att sidan står ut ur mängden bland de många alternativa dejtingsidorna. Innehållet är sparsamt och det finns inga bilder.

Utvecklarna av den här hemsidan vill att det ska vara enkelt och ”low key”. Med en färgblandning av vitt och lila framstår Badoo egentligen som något helt annat än en dejtingsida, åtminstone ur vårt västerländska perspektiv där vi är vana vid stora bilder av attraherande män och kvinnor på de olika dejtingtjänsternas hemsidor.

Men det är ändå något som är tilltalande med Badoo, inte minst är det spännande att det finns så många medlemmar som har registrerat sig. Det verkar närmast som att Badoo inte ens behöver anstränga sig, de har redan tillräckligt med medlemmar och kan därför välja att frånsäga sig utspekulerad marknadsföring. Detta ger en sorts exklusiv känsla hos Badoo, trots att hemsidans design på många sätt faktiskt ser rätt billig ut.

För att registrera sig måste man besvara ett antal frågor. Den första frågan är om man är man eller kvinna. Därefter måste man ange förnamn, födelsedatum, ort, e-post och ett lösenord. Vi rekommenderar ett långt och starkt lösenord. Detta bör vara ett lösenord som kombinerar till exempel stora och små bokstäver, siffror, ett tecken och som dessutom inte är ett riktigt ord.

Efter vad vi har läst oss fram till på nätet så är det mycket svårare för hackers att ta sig in om lösenordet är uppbyggt på det här sättet. Vi vill såklart att folk inte ska kunna ta sig in på våra privata dejtingportaler, och därför anger vi alltid starka lösenord när vi registrerar oss.

Vi rekommenderar att du gör detsamma.

I nästa steg måste du ladda upp en bild. Vi började med en klar och tydlig ansiktsbild eftersom vi har upplevt att detta leder till många träffar på andra dejtingsidor. När bilden laddats upp fick vi besked om att det var en bra start, men att profiler med minst sex bilder är de mest populära.

Detta är logiskt eftersom folk gärna vill bilda sig en ordentlig uppfattning av hur du egentligen ser ut, innan de eventuellt vill gå på dejt med dig. Dessutom kan det vara en styrka att ha bilder från olika delar av livet, till exempel bilder från ett jobbsammanhang, en bild där du gör något socialt, en bild där du är med familjen, och en bild där du utför en fritidsaktivitet.

Aktiviteten kan vara något sportigt, något du älskar att göra, eller kanske till och med någon extremsport – om du sysslar med sådant. Vi tror att det är viktigt att komma ihåg ordspråket: en bild säger mer än tusen ord. Med bra bilder kan man faktiskt säga ganska mycket om det liv man lever.

Därför rekommenderar vi alla som har svårt för att få många matchningar att se till att skaffa bra bilder. Det är värt att betala en tusenlapp eller två för att öka matchningarna mångfaldigt. Har man ont om pengar kan man såklart även få en kompis eller familjemedlem till att agera fotograf. Det krävs inte så mycket för att ta några häftiga bilder.

När bilderna är uppladdade informeras man om att kolla mejlen för att bekräfta registreringen. Vi gillade att Badoo inkluderat detta steg. Vissa dejtingsidor som vi har testat har inte haft den här verifikationsprocessen. Det gör saker och ting mindre säkra, eftersom man då riskerar att andra personer upprättar profiler i ens namn. Det är såklart olagligt och straffbart, men man vill ju gärna kunna lösa sådana problem på ett lite enklare sätt än att tillkalla polisen.

Vi uppmärksammar om att mejlet fortfarande kan hamna utanför huvudmappen, till exempel i spammappen eller mappen ”socialt”. Det är dock inte så svårt att fiska fram mejlet från de här övriga mapparna för att slutföra verifieringen.

Info om Badoo

Startsida

När du är färdig med verifieringsprocessen kommer du in på din startsida. Här kommer du att se en stor bild på dig själv (den du använder som primär profilbild) och till höger och vänster om den bilden finns olika knappar som du kan klicka på.

Bland annat får du information om din popularitetsnivå och strax därunder finns en knapp för att ”öka populariteten”. Klickar du på den knappen får du information om olika tjänster som kan öka din popularitet. Bland annat kan man stiga i sökresultaten eller berätta för andra att man är inloggad. Man kan även köpa Badoo Premium, och det finns flera olika alternativ att välja mellan.

Man kan välja att skaffa Premium i bara en dag eller på obegränsad tid. Dagsprenumerationen kostar 17,99 kr. och den obegränsade prenumerationen kostar 859,99 kr. Utan att vi har dubbelkollat detta antar vi att ”obegränsat” innebär att det gäller i ett år.

Man kan betala via PayPal, mobil eller med ett bankkort. Man får information om att folk med Badoo Premium får dubbelt så många meddelanden, och därför är det frestande att uppgradera.

Oavsett om man väljer Premium eller ej kan man direkt börja gilla andra användare. Man får då se bilder på olika användare med ett litet hjärta längst ner i vänstra hörnet, och ett kryss i högra. Trycker man på hjärtat innebär det att man har ”gillat” personen, och trycker man på krysset innebär det att man inte har ”gillat” personen. Om du gillar någon och den personen även gillar dig, då är det en matchning!

Från startsidan kan man navigera vidare till olika sektioner. Bland annat kan man se ”personer i närheten”, man kan kolla sina meddelanden, man får en överblick över samtliga matchningar, med mera. Dessutom kan man klicka på en knapp som gör att man kan se vem som har besökt ens profil, samt se vem som har sparat profilen i favoriter.

Enklare dejtingplattformer saknar den här funktionen. Man kan gå tillbaka och titta på personer som man ansåg vara attraktiva, men som man inte hade någon anledning att kontakta just när man såg dem för första gången. Det kan ju hända att man är mitt uppe i något, till exempel arbete eller att laga mat, när drömdejten på Badoo dyker upp.

Man har kanske inte tid att tänka ut något smart att skriva i stunden och kan således välja att ”pausa” allt en stund. I sådana situationer är den här funktionen där man kan spara någon som favorit helt enkelt oslagbar.

Från startsidan kan man även navigera vidare till något som kallas för fullträffar. Här hittar du en profil som Badoo anser att du matchar helt perfekt med. På profilen finns lite information om personen och om varför han/hon finns på Badoo, och dessutom om personen är straight eller gay.

Det kan även stå om personen är singel eller i ett förhållande. Det varierar nog vad folk inkluderar i sina profiler, man väljer ju helt själv vad man önskar att dela med sig av.

Chatta

Som alltid när vi testar dejtingplattformar testar vi även chattfunktionen. Det är ganska slående att olika typer av kommunikation verkar fungera på olika plattformar.

Saker som vi till exempel har sett stora framgångar med på Tinder har inte alls fungerat på Badoo. En replik som vi ofta inlett med på Tinder (och som har gett stor respons) är ”Vad ska vi döpa våra barn till?”.

Detta är självklart menat helt humoristiskt, och repliken antyder att ”Vi borde skaffa barn tillsammans efter som vi är en så bra matchning”. Vi har testat samma replik på Badoo, men det har lett till väldigt lite respons. Responsgraden var vid ett tillfälle så låg att vi undrade om vi gjorde något fel med chattfunktionen.

Men den tesen höll inte eftersom andra personer svarade när vi bara skrev ”hej” till dem. Vi rekommenderar därför att du anpassar det du skriver i meddelandena baserat på vilken plattform du använder. Det är ju troligtvis så att folk väljer olika plattformar baserat på vad de söker.

Om någon sitter på Tinder eller Happn kan det hända att de söker en oseriös flört, medan de kanske söker något mer seriöst på Møteplassen eller Badoo.

Efter öppningsrepliken försökte vi hålla oss ganska seriösa inne på Badoo. Som regel pratade vi i våra chatter om saker som mat, resor och fritidsintressen. Det fanns lite av rent flörtande. Dessutom undvek vi helt erotiskt snack. Man säger ofta att erotiska chatter innebär ”stor risk, stor belöning”.

De kan fungera extremt bra, kanske bättre än något annat, när det väl träffar rätt. Om den erotiska chatten å andra sidan slår fel kan det sluta katastrofalt, då det kan framstå som okalibrerat och skitigt snarare än sensuellt eller lekfullt, något som kan slå död på vidare kommunikation.

När bägge parter visar mycket intresse i chatten är det dags att gå in för stöten. Med stöten menar vi att man ska testa att arrangera en dejt i verkligheten.

En del samtal tenderar att aldrig leda någonstans, man pratar och pratar men det blir aldrig någon träff. Detta kan vara tråkigt för bägge parter, och kanske grunden till att man inte törs ta nästa steg. Vi kanske tillhör den traditionella skolan, men vi tänker oss att det är mannens roll att inleda dejten, åtminstone som tumregel.

Frågan är hur detta ska göras? En teknik som har fungerat bra för oss på Badoo är att ”seeda” dejten. Istället för att fråga rakt på om man ska ses kan ”seeding” innebära att man hintar om att man ska träffas och att man ser hur den andra personen reagerar på det.

Man kan till exempel skriva ”nu skulle det ha varit gott med lite vin”, eller ”jag tycker bättre om att träffa folk än att chatta på nätet”.

Beroende på den respons som man får kan man avgöra vad nästa drag bör vara. Det kan vara bra att sätta in den här stöten i flera steg. Steg 1 kan vara seedingen, steg 2 kan vara en fråga för att ta reda på om den andra tycker om någon viss aktivitet, till exempel ”gillar du vin?”, och steg 3 kan vara att besluta vart man ska träffas, till exempel ”ska vi ses kl. 7 och ta ett glas vin?”

Badoo i förhållande till andra dejtingsajter

Det finns otroligt många dejtingsajter i världen, och även många i Sverige. Därmed har du extremt mycket att välja mellan när du ska välja dejtingsajt. För att utvärderingen av Badoo ska vara komplett måste vi därför jämföra dem med andra dejtingsajter på den svenska marknaden. Det är ju trots allt detta som i grund och botten avgör om du ska använda Badoo eller om du borde välja en annan dejtingsajt.

Badoo är en så kallad allmän dejtingsajt där du kan träffa alla sorters människor inom alla intresseområden. På så vis jämför man kanske bäst Badoo med sidor som Match, Mötesplatsen, Elitsinglar, Zoosk, appen Tinder, Happn eller liknande.

Badoo skiljer sig från mängden genom att vara ett mer socialt nätverk enligt vår erfarenhet, jämfört med en renodlad dejtingsajt. Detta gör att tjänsten även kan vara lite frustrerande i vårt tycke, eftersom det ofta är svårt att hitta någon att gå på dejt med.

Om du är ute efter en mer fokuserad dejtingsajt som faktiskt matchar människor med varandra vill vi istället rekommendera sajter som elitsidorna Academic Singles och Elitsinglarsvenske Happy Pancakeklassikern Zoosk eller likande.

Badoo verkar även ha en relativt ung genomsnittsålder och om du är över 30 år vill vi nog hellre rekommendera andra dejtingsajter, till exempel några av de som vi har testat ovan.

Som helhet tycker vi att Badoo gör en hel del rätt i förhållande till andra dejtingsajter, men personligen är det nog inte den dejtingsajt vi hade valt i första hand, eftersom det finns andra alternativ som Match, Elitsinglar, Mötesplatsen, med flera. 

Slutsats

Badoo har varit förhållandevis bra. Vi gillade att det är enkelt att registrera sig och att det dessutom inte är tvång att bli betalande medlem för att kunna chatta med andra. Man vill ju gärna testa chatten och se om man får igång några samtal innan man bestämmer sig för att betala för en dejtingtjänst.

Vi tycker även att det var lätt att navigera runt på Badoos hemsida, och det var positivt att det fanns många betalningsmetoder om man önskar att bli Premiummedlem. För alla nätdejtare därute så är Badoo ett utmärkt alternativ.