Recension av Tinder

Sammanfattning

Allt som allt är Tinder en ganska bra dejtingtjänst. Många medlemmar och en jämn könsfördelning drar upp omdömet. Det finns heller inga falska medlemmar. Var uppmärksam på att konkurrensen kan vara hård, stämningen ytlig och att du lätt kan bli refuserad. På så vis kan andra dejtingsidor vara mer aktuella om du söker något som är lite mer seriöst.

Fördelar
  • Väldigt populär app
  • Du får mycket ut av betalningsprenumerationen
Nackdelar
  • Svajpfunktionen kan vara irriterande

Introduktion

Tinder är kanske den mest kända dejtingappen i Sverige i dag. Åtminstone bland den yngre generationen är det nästan konstigt om du inte finns eller har funnits på Tinder. Men även den äldre generationen har enligt vårt intryck tagit sig in mer och mer på Tinder.

I vår vänkrets finns det flera äldre på Tinder som tittar konstigt på oss om vi frågar om Tinder inte är en ungdomsapp. Många par i Sverige är tillsammans i dag tack vare den här appen, och ännu fler har Tinder att tacka för mer eller mindre lyckade dejter.

Vi ville testa den här appen från grunden. Är den enkel att använda? Är det lätt att inleda och upprätthålla samtal? Är det lätt att få sig en dejt? Det fanns en del frågor som vi ställde innan vi började testa den på allvar, och vi kan redan nu ge dig de korta svaren: ja, ja och ja.

Läs vidare för att höra mer om hur vi begrundar detta så kanske du även kan få med dig några tips och råd till ditt eget flörtande på köpet.

Nerladdning och användarprofil

Tinder kan enkelt laddas ner genom Google Play eller Itunes. Nerladdningen går fort och innan du vet ordet av måste du välja ut snygga bilder som kan göra ett gott intryck på det motsatta könet.

Förutom bilder på dig själv måste du ange var du studerar/jobbar och skriva en kort profilbeskrivning (vi ska gå närmare in på vad du bör skriva här senare). Bortsett från bilderna är det valfritt vad du vill inkludera i din profil. Denna flexibilitet gillade vi, och vi måste ge cred till utvecklarna för detta.

Swajpning och matchning

Tinder utnyttjar så kallad ”swajp”-teknologi där man bokstavligen swajpar från profil till profil. Swajpar man åt vänster anger man att man ”gillar” personen och möjligheten till en matchning blir en realitet. Swajpar man å andra sidan åt höger sker det motsatta och möjligheten till en matchning frånskrives. Den här swajp-funktionen är inte bara effektiv, den är även väldigt rolig.

Det känns nästan som att spela ett spel när man på allvar sätter igång och swajpar. Vissa användare swajpar alltid åt vänster för att maximera möjligheten till matchningar. Tanken bakom den här strategin är nog att man kan gå igenom sina matchningar senare och först då utesluta de som man inte kan tänka sig att dejta. Då slipper man arbetet med att utvärdera en hel hög användare som kanske ändå aldrig skulle bli en matchning.

På så vis kan detta vara en smart taktik, men som vi har lärt oss av våra föräldrar när vi var unga: om något låter för bra för att vara sant, då är det nog det! Och utan att kunna bekräfta om det är sant så har vi hört rykten om att Tinder har en algoritm som slår negativt mot användare som bara swajpar åt ett håll utan att tänka sig om. Om detta stämmer kan man se det som så att Tinder ger en fördel till de användare som använder swajp-funktionen så som den var tänkt att användas. I så fall tycker vi att det var ett bra drag av Tinder.

Vad gäller hur många matchningar man får är detta något som varierar extremt mycket från person till person. Vi känner personer som har fått 1000 matchningar inom en förhållandevis kort tidsperiod, och personer som säger att det går betydligt trögare.

Om du får många matchningar eller inte beror nog i grund och botten på olika faktorer. Vi antar att bilder, profilen och åldern kan vara avgörande. Utöver detta har det även betydelse om du har betalversionen av Tinder och om du utnyttjar dig av så kallade ”boosts”. Med en boost ser du till att din profil blir extra synlig för andra användare under swajp-processen.

Detta gillade vi med Tinder

Olika prenumerationer

Man kan välja mellan tre olika prenumerationer: gratis, plus eller guld. Gratisabonnemanget ger ett begränsat antal swajps om dagen och man kan endast swajpa i närområdet.

Med Plus eller Guld kan man swajpa över hela världen, och man kan swajpa så mycket man bara orkar. Detta kan vara väldigt bra om man ska ut och resa inom kort. En sak som vi ofta gör är att sätta Tinder på till exempel London, om vi har tänkt resa dit inom en snar framtid.

På så vis kan man ha dejter uppradade direkt när man ankommer till storstaden och man slipper sätta igång med Tinder-arbetet när man är på plats. Denna funktion tycker vi väldigt mycket om.

För skojs skull testade vi att sätta Tinder på lite mer avlägsna platser, och ja, vi kan bekräfta att de använder Tinder även på till exempel Färöarna.

Samtal

Chatter sker privat och man kan chatta så länge man vill. Det finns så vitt vi vet inga begränsningar på hur långa chatterna kan vara och heller inte på hur lång tid man vill ta på sig innan man svarar. Detta är bra eftersom det ju kan komma hektiska perioder då möjligheten till att sitta och skriva på Tinder är mer eller mindre begränsad.

Den stora frågan är vad man ska skriva när man börjar chatta med någon. Ska man försöka vara lite ”casual” och smårolig, eller ska man vara äkta och seriös? Vi försökte oss på många olika strategier och ska nu berätta lite om vad vi upplevde fungerade allra bäst för oss. Det första vi la märke till var att öppningsrepliken måste vara solid. Lite som i verkliga livet kan man säga att första intrycket betyder mycket på Tinder, kanske till och med ännu mer på Tinder än i fysisk person.

Anledningen till detta är att man riskerar att hamna i en situation där personen som man skriver till inte svarar alls. Att då skriva flera meddelanden, utan att få svar, kan framstå som lite desperat och underligt. Och är det en sak som vi har insett i dejtingvärlden så är det att desperat och underlig sällan leder till ett positivt intryck. Här gäller det att kunna vara en normal person, helt fri från desperation.

Det gäller även att ha en ”vibe” med personen som man chattar med. Försök förstå vad det är personen försöker säga i det hen skriver, och kalibrera ditt svar därefter. Det är viktigt att komma ihåg att män och kvinnor har en tendens till att kommunicera lite olika. Där män gärna är ”rakt på” är kvinnor gärna mer subtila och indirekta. Ett bra exempel på detta kan vara att en kvinna uttrycker sig i bredare termer när hon egentligen talar om en specifik person.

En man vill ogärna tala i allmänna ordalag och vill hellre uttrycka sig direkt om den specifika personen. En del säger att en man kallar en spade för en spade medan det för kvinnor kan vara mer komplicerat. Vi är inte helt säkra, men vi har en teori om att kvinnor är mer indirekta och subtila av två huvudsakliga anledningar.

Den första är att det ”kryddar” kommunikationen lite. Det blir kanske mer spännande att chatta när man måste reflektera över vad det är som egentligen bir sagt, och man måste vända lite på hjärnan. Den andra är att kvinnor kanske testar män lite, antingen medvetet eller omedvetet.

Det ska sägas att detta inte nödvändigtvis stämmer, det kan hända att vi har helt fel här, och det kan hända att det finns stora individuella skillnader mellan hur olika kvinnor kommunicerar. Men vår uppfattning är att kvinnor då och då kastar ut lite bete för att se om vi biter. Biter vi kanske vi har gått i en fälla som vi inte borde ha gått i, och då kan samtalet vara slut.

Det som vi talar om nu kan kanske ses som lite komplicerat och onödigt för vissa. Vi har sett flera exempel på samtal som har varit hyfsat vardagliga och som har lett till bra dejter. Klassiska sådana kan handla om vad man jobbar med, var man bor och hur gammal man är.

Kanske är det så att äldre tenderar att ha samtal av det här slaget, medan den yngre generationen föredrar att ha lite mer ”lekfulla” samtal. Detta är dock bara spekulationer, och det kan hända att vi är helt ute och cyklar.

Se de högsta rankade datingsidorna 

Arrangera en dejt

Vårt intryck är att det är förhållandevis lätt att få till en dejt genom Tinder. Folk är ju uppenbarligen på den här appen för att flörta, och en naturlig förlängning av detta är att träffas på en dejt i verkliga livet.

En typisk dejt kan vara att ta ett glas vin, gå på promenad, eller kanske gå på bio. Vad som är en lämplig dejt finns inget specifikt svar på, men det är ju bara att testa sig fram tills man hittar något som passar bra.

Själva överenskommelsen om en dejt kan enkelt fixas genom chatten på Tinder. Det kan dock vara bra att gå över till en annan kommunikationsplattform i samband med att man arrangerar en dejt, till exempel telefonen.

Det kan ju ibland finnas saker som bäst sägs över telefon och inte i skriftliga meddelanden. Vi rekommendera därför att vidare dejter arrangeras per telefon.

Tinder Plus och Guld

Vi har redan varit inne på några av fördelarna med Tinder Plus och Guld jämfört med gratisversionen. Detta var som sagt att man kan swajpa så mycket man vill, och att Tinder kan ställas in på ett annat land.

Med Plus får man dessutom 5 Superlikes i månaden, 1 boost i månaden, och du kan göra om senaste swajpet (om du skulle ångra dig). Med Tinder Guld får du alla dessa funktioner plus att du kan se vem som har gillat dig.

Detta är såklart en stor fördel för då kan du få en liten hum om hur bra din profil faktiskt är. Är det ett hav av användare som har gillat dig tyder det på att du har en stark profil.

Profilbeskrivning

Vi nämnde tidigare att man kan lägga till en textbeskrivning i sin profil. Vårt intryck är att detta inte alls är nödvändigt för att få matchningar, men det kan vara något som ger dig en liten fördel.

Generellt sett kan vi säga att ”less is more”. En liten kommentar eller en rolig fråga kan vara bättre än en hel skoluppsats. Det finns dock inga fasta regler här.

Användargränssnitt

Med användargränssnitt menas själva layouten som dejtingtjänsten har. Tinder kan användas i mobilen, på datorn och i en surfplatta, och layouten på samtliga av dessa plattformar har sett bra ut.

Det har varit väldigt enkelt att navigera runt och vi har hela tiden känt att saker och ting är arrangerade på ett användarvänligt sätt.

Swajpfunktionen fungerar felfritt och det är enkelt att ändra bilder, ordningen på bilderna, text och grundläggande information som till exempel vilket universitet man har pluggat på och var man jobbar.

Tinder jämfört med andra dejtingsajter

Det finns fler än 20 tunga dejtingaktörer som riktar in sig på den svenska marknaden. På så vis är ett test av bara Tinder i sig inte särskilt givande jämfört med om man jämför tjänsten med andra dejtingsajter.

Lyckligtvis har vi testat de flesta andra dejtingsajterna som finns i Sverige, och därför är vi i en bra position för att kommentera på skillnaderna mellan Tinder och andra dejtingsajter, vad som är bra eller vad som är dåligt.

Det vi kan säga om Tinder är att tjänsten egentligen skiljer sig väldigt mycket från de flesta andra dejtingtjänster. Den enda dejtingsajten som liknar Tinder är Happn. Dessa två tjänster är likadana på många sätt. För det första är de relativt nya och har tagit marknaden med storm. För det andra har de bägge fått extremt många användare på kort tid.

Detta är den stora fördelen med Tinder jämfört med andra dejtingsajter. Tjänsten har extremt många användare. Tinder måste sägas vara en så kallad allmän dejtingsajt och konkurrerar därmed mot andra dejtingsajter som MatchElitsinglarAcademic Singles, Happn, Mötesplatsen och liknande. I förhållande till dessa tjänster har Tinder helt klart flest användare. Detta är naturligtvis något väldigt positivt för Tinder.

Allt är dock inte bara en dans på rosor och Tinder får även negativa betyg jämfört med andra dejtingsajter i många av våra tester. En viktig poäng är att många på Tinder primärt verkar vara där för att få uppmärksamhet eller bara chatta – i en del fall även bara för att få fler Instagramföljare. Därmed kan du uppleva att du slösar bort en massa tid.

Detta har vi inte upplevt på dejtingsajter som Match, Mötesplatsen, den klassiska ZooskeDarling, Elitisnglar eller liknande. Personerna på dessa sajter är primärt där för att träffa en potentiell långvarig partner.

Användarvänligheten hos Tinder är heller inte i topp, i och med att du måste swajpa en person i taget och inte kan se flera personer samtidigt. Tinder är primärt en app och ägnar sig inte väldigt bra till datorn. Därför tycker vi att funktionerna hos till exempel Match, Elitsinglar, Zoosk eller liknande är bättre. På många av dessa tjänster får du faktiskt reella matchningsförslag baserat på personlighetstest.

I förhållande till andra dejtingsajter vill vi avsluta med att säga att Tinder skiljer sig från konkurrenterna på både positiva och negativa sätt. Vilken sajt du ska välja beror troligtvis på vad som är viktigast för dig.

Slutvärdering

Tinder är riktigt skoj. Man kan swajpa runt, man kan hoppa mellan länder, och man kan experimentera med olika chattstilar.

Dessa möjligheter förutsätter dock att man har betalversionen av Tinder och därför rekommenderar vi att alla som funderar på att ladda ner den här appen går rakt på betalversionen.

Det är klart att man vill testa gratisversionen först, men vi tror att man då bara får smakat på en liten bit av kakan. För alla singlar därute rekommenderar vi att man loggar in på Tinder och börjar dejta. Kom ihåg ordspråket: ”Livet börjar där komfortzonen slutar”.