Recension av Match

Sammanfattning

Match är ett väldigt bra alternativ för dig som söker en seriös dejtingsida. Många svenska medlemmar, enkel registrering och inga falska konton är några av de saker som vi tycker bäst om. I tillägg till detta är dejtingsidan enkel att använda och funktionerna fungerar bra både på PC och i mobilen. Allt som allt kan vi rekommendera Match.

Fördelar
  • 6600 nya svenska medlemmar varje månad
  • För seriösa medlemmar
  • Varje vecka registrerar sig 2 600 svenska singlar på Match
Nackdelar
  • Inte alla medlemmar verkar vara aktiva

Introduktion

Du hittar i dag ett hav av dejtingtjänster på nätet. Vårt intryck är att match.com är en av tungviktarna, en dejtingplattform som de allra flesta har hört om – eller åtminstone de som är en del av nätdejtingvärlden just nu.

Vi minns att det gick reklam för match.com på TV för flera år sedan, och har hört talas om Match både i formella och icke-formella sammanhang. Med tanke på vår existerande relation till Match hade vi höga förväntningar på dejtingsajten när vi beslutade oss för att genomföra ett rejält test. Vi önskade ta reda på allt från registreringsprocessen och gränssnittet till möjligheten till potentiella dejter.

Det var viktigt för oss att avgöra om match.com är en dejtingsajt som vi känner oss komfortabla i att använda, och om det faktiskt finns en möjlighet att träffa nya partners som vi skulle passa bra ihop med. Tidigare har vi varit aktiva på en del dejtingsajter som på många sätt slagit oss som något oseriösa och ytliga.

Vi har velat testa djupet hos match.com och om vi skulle få den positiva känsla som vi gärna vill uppleva när vi befinner oss på en dejtingsajt. Läs vidare för att lära dig mer om vad vi fick reda på!

Registrering av användare

När du klickar dig in på match.com blir du bemött av en interaktiv datastyrd coach som ska vägleda dig genom registreringsprocessen. Du får först frågan om du önskar träffa män eller kvinnor på hemsidan. Därefter blir du ombedd om att fylla i födelsedatum, bostadsort, kön, användarnamn och e-post. Detta går relativt fort och inom några minuter har du upprättat ett konto.

När kontot är upprättat får du information om att Match gärna vill veta lite mer om dig, och du blir därför ombedd om att svara på några frågor. Den första frågan är om du är redo för ett seriöst förhållande. Den här frågan gillade vi eftersom dejtingsajten således kan matcha dig med personer som söker samma sak som du.

Med det sagt kan det vara lite svårt att veta vad man ska svara på den här frågan eftersom svaret ofta är ”jag söker inte aktivt efter något seriöst, men om kemin är bra är jag öppen för det”. Detta har Match dock tagit höjd för i och med att de inkluderat tre olika svarsalternativ: ”Ja, absolut”, ”kanske, om allt känns bra” och ”inte riktigt än”. Dessutom har de inkluderat ett fjärde alternativ i små bokstäver: ”Det vill jag hålla för mig själv”.

Vi värdesatte att det fanns flera svarsalternativ, det visar att match.com har förstått att saker och ting inte alltid är så svartvita inom dejtingvärlden. Så här långt känner vi oss komfortabla med Match. Vidare i processen fick vi frågan om vi är religiösa, vilken slags utbildning vi har, och en del andra frågor i samma anda.

Det är tydligt att skaparna av Match har tänkt att det är viktigt att veta en hel del om dig som person, både för att kunna presentera ditt verkliga jag och för att kunna få till bra matchningar mellan användare. Man säger ju gärna att lika barn leka bäst och med en sådan ordning på saker och ting kan man lätt gå in på andras profiler och värdera om man gillar deras personlighet

Prenumeration och betalning

I likhet med en del andra dejtingtjänster på nätet erbjuder Match tre olika prenumerationer. Den första är en månadsprenumeration utan bindningstid, som kostar 379 kr. i månaden. Den andra prenumerationen har en bindningstid på 3 månader och man betalar därför mindre per månad jämfört med prenumerationen utan bindningstid.

Priset för den här prenumerationen är 249 kr. i månaden. Match har räknat ut att du sparar 34% i månaden om du väljer denna prenumeration framför månadsprenumerationen. Den tredje prenumerationen har en bindningstid på 6 månader, men här får du även mest för pengarna. För 189 kr. i månaden kan du utnyttja hela Matchs utbud av funktioner i 6 månader, och du får tillgång till funktioner som: Obegränsade kontakter, full tillgång i mobilen, möjligheten till att välja bort reklam, och du kan se vem som är intresserad av dig.

En sak som är viktig att komma ihåg när du köper en prenumeration på match.com är att automatisk förnyelse är aktivt. Detta står med små bokstäver längre ner på sidan: ”Prenumerationen förnyas automatiskt månadsvis”. Man kan även klicka sig in på en länk för att läsa mer om förnyelsen och hur man kan avbryta den.

Det bad vi vår jurist om att göra, och han kunde avslöja följande: Om du klickar dig in på länken dyker det upp en ruta med informationen att ”Du kan enkelt säga upp den automatiska förnyelsen av prenumerationen på sidan Konto och prenumeration. Du måste göra detta senast 48 timmar före den aktuella prenumerationstiden går ut för att prenumerationen inte ska förlängas med ytterligare en månad.” Detta innebär att man måste vara lite vaksam för att undvika att den automatiska förnyelsen inte träder ikraft utan att man önskar det.

Match erbjuder säker betalning och man kan betala bland annat med Visa, MasterCard, American Express, Diners och PayPal. I och med att ett eventuellt köp av prenumeration sker på distans och utan några fasta lokaler gäller en ångerrätt på köpet. Detta innebär att du kan ångra hela köpet inom 14 dagar efter beställningsdatumet.

Användarprofiler

Från startsidan på match.com kan du navigera dig in på olika konton och profiler. Här ser du olika bilder som användare har laddat upp, kort fakta om personens personlighet, lite om personens fysik, samt inte minst personens livsstil. Under personlighetsbalken kan det till exempel stå att användaren är svensk och önskar barn, samt att han/hon söker ett seriöst förhållande.

Under fysikbalken kan bland annat följande framstå: längd, kroppstyp, etniskt ursprung, hårfärg, samt hårlängd. Under livsstil anges vilken typ av utbildning personen har samt om han/hon snusar eller röker och vilket språk personen talar. I övre vänstra hörnet kan man även se saker som man har gemensamt, till exempel om båda snusar eller om båda har en Bachelor-utbildning.

Vi gillade att sådana likheter framhävdes, det gör att man kan få en snabb överblick för att se om man har något gemensamt. Det kan ju vara lite tråkigt att ha investerat mycket tid på en person som man egentligen inte har något gemensamt med, men med den här likhetsinformationen är det lättare att undvika den fällan.

Vi gillade även att man kunde se en del grundläggande information om personen inne på profilen. Det går ofta snabbare att bara svepa över liknande profilinformation för att få en inblick i hurdan personen är framför att behöva chatta och försöka fiska fram den här informationen genom en drös med frågor.

Längst upp i användarprofilerna finns tre olika rutor som man kan trycka på. Den första är ”skicka en flört”. Trycker man på denna skickas en liten smiley till personen, en tydlig signal på att man börjat flörta. Dessvärre är man begränsad till att skicka en flört per dygn. Detta kan vara lite tråkigt om det är en person som man har pratat mycket med och kanske vill flörta mer med.

Eller så kanske du vill visa att du är extra intresserad i början av nätflörten. Det kan ju tänkas att man har en intern grej gående där man skickar liknande flörtar fram och tillbaka, men det kan då alltså inte ske oftare än en gång per dygn. Lite synd att denna flörtmetod är något begränsad, men lyckligtvis räddas man av den andra av de tre rutorna, nämligen ”skicka ett meddelande”. Med lite kreativitet är det ju även fullt möjligt att flörta via chatten/meddelanden.

Det är tyvärr så att man måste ha en betalningsprofil (man måste ha en prenumeration) för att kunna skicka meddelanden till andra. Så i realiteten är flörtandet begränsat till alternativet ”skicka en flört” om man inte har en betalprofil. Den tredje rutan är ”lägg till som favorit”. Detta tycker vi är en bra funktion eftersom det kan finnas situationer då man vill spana runt lite på plattformen innan man börjar flörta/chatta.

Lägger man till någon som favorit sparas den personen under favoritbalken, på en linje överst till höger. Här kan man inte bara se dem man har lagt till som favoriter utan även personer som har lagt till dig som favorit. Det betyder att man således kan ”snoka” lite för att kunna se vem man har goda chanser med.

Om en annan person lägger till dig som favorit är ju chansen stor för att personen är positivt inställd om man tar kontakt. Den här funktionen är inte bara praktisk, den tillför även lite spänning på match.com. Man vill ju gärna veta vem som tycker att man är attraktiv, och detta möjliggörs genom funktionen att se vem som har lagt till dig som favorit.

Andra fördelar

Det finns två funktioner som Match har på sin nätdejtingtjänst som vi gärna vill framhäva. Den första är inkognito-funktionen, ett latinskt ord som direktöversätt betyder ”okänd”. Denna kan användas för att operera under okänt namn, eller genom att inte ge sig till känna.

Just en sådan funktion har Match alltså. I inkognito-läget kan man klicka sig igenom andras profiler utan att de informeras om att du har varit inne på profilen. Man dyker heller inte upp i sökresultaten när inkognito är aktiverat. Detta är en smart funktion för de som önskar vara så privata som möjligt. Som med mycket annat i världen måste man betala för inkognitoläget.

Det kostar 17 kr. för 24 timmar utan bindningstid, eller 4 kr. per dag om man binder sig i en månad, alltså 119 kr. i månaden. Det måste specificeras att inkognito kan aktiveras/avaktiveras hur ofta du vill. Man måste alltså inte använda inkognito även om man har betalat för det.

Den andra funktionen som vi vill framhäva är ”boost”-funktionen. Med boost kan man göra sin profil mer synlig inför andra användare genom att Match bokstavligen ger profilen en ”boost”. För att kunna använda ”boost” krävs dock att man har en profilbild. Detta är för oss logiskt eftersom det skulle vara tråkigt om de profiler som boostas och framhävs saknar bilder.

Match jämfört med andra dejtingsajter

Match är en av de allra äldsta nätdejtingsajterna i världen och detta blir tydligt i tjänsten. Det finns fler än 20 tunga dejtingoperatörer i Sverige som du kan välja bland, och en recension av enbart Match blir därför inte så givande om man inte även jämför sajten med andra tjänster som existerar i landet.

Match är en internationell tjänst och detta märks bland annat på domänen. Match skiljer sig från mer nordiska sajter som Mötesplatsen. I allmänhet har vi tidigare skrivit att vi ofta upplever att de svenska sajterna är bäst, eftersom de fokuserar på just Sverige. De tunga internationella aktörerna brukar rikta in sig på större marknader, och då kan Sverige ofta bli lite bortglömt (vilket leder till färre användare). Detta ser vi till exempel tendensen av hos dejtingsajten Zoosk.

Match är en sådan tungviktare internationellt. Trots det känner vi att detta inte är något negativt för Match i Sverige. Match har ett så pass starkt varumärke att det verkar generera många användare i Sverige, så pass att tjänsten per automatik får många nya användare varje dag. Då användare är det enda som verkligen är viktigt med dejtingsajter så är det självklart positivt för Match i Sverige.

Match är en så kallad allmän dejtingsajt och konkurrerar med andra liknande sajter som Mötesplatsen, appen TinderElitsinglarHappneDarling och liknande. I förhållande till dessa kan vi säga att vi tycker att Match presterar bra. Anledningen till detta är nog att Match har existerat längre och därmed har en välutvecklad tjänst att erbjuda sina användare.

En fördel med Match är även att sajten passar alla, oavsett ålder och om du letar efter en snabb flört eller ett långvarigt förhållande. På så vis blir Match något för alla smaker, till skillnad från nischade dejtingsajter som Victoria Milan.

Slutvärdering

Match är en dejtingsajt som är enkel att använda. Det tar inte lång tid att upprätta en profil, det är lätt att navigera runt från sida till sida, och Match har alla de funktioner som vi förväntade oss att hitta på denna dejtingsajt.

För att framhäva det vi tyckte var extra positivt med Match måste vi nämna möjligheten att besöka andras profiler och snabbt bilda sig ett intryck av personens personlighet. Vi gillade även möjligheten att boosta sin profil eller gå in i inkognito-läge. Vi uppskattar säkerhet på nätet och i och med inkognito-läget finns helt klart en hög säkerhetsnivå hos match.com.

Vad gäller saker som inte var så positiva med Match måste vi påpeka den automatiska förnyelsen (se rubriken ”Prenumerationer och betalning”). Vi tycker även att det är lite synd att man inte får ”flörta” fler än en gång per dygn, och att man måste betala för att kunna skicka meddelanden. Som helhet tycker vi dock att Match är en förhållandevis bra dejtingtjänst.