Recension av C-date

Sammanfattning

C-date är den bra dejtingsida om ditt syfte är att hitta enkla, pliktlösa förhållanden. Könsfördelningen är jämn, det finns relativt många medlemmar och funktionerna på dejtingsidan fungerar bra. Om du söker något mer seriöst kan vi dock rekommendera att du istället testar dejtingsajter som Match, Academic Singles eller liknande.

Fördelar
  • 36 miljoner medlemmar i hela världen
  • Registrering via e-post
  • Både betalda och kostnadsfria funktioner
Nackdelar
  • Medelmånga medlemmar i Sverige

Introduktion

C-date har fler än 36 miljoner medlemmar över hela världen. 48% av medlemmarna är män medan 52% är kvinnor. En bra könsfördelning. Vi har vistats på flera dejtingsidor som vi har fått intrycket av kan ha en obalans av män eller kvinnor, något som såklart är oturligt.

C-date är en dejtingtjänst som enligt hemsidan har maximalt skydd mot falska profiler och försök till bedrägeri, och som dessutom påstår sig vara bäst på pliktlöst dejtande. Vi ville testa om allt som C-date påstår verkligen stämmer, och dessutom vilket sorts allmänt intryck vi får av denna nätdejtingtjänst. Är det lätt att registrera sig? Är det lätt att navigera runt på deras sida? Känns det bra, spännande och tryggt på C-date? Läs vidare för att se vad vi lärde oss om C-date.

Startsida och registrering

När du går in på C-dates hemsida blir du bemött av en stor bild på en attraktiv kvinnas ansikte. Kvinnan lever upp till de klassiska skönhetsidealen, med stora fylliga läppar, intensiva blå ögon och långt, lite rufsigt hår. Huden är såklart felfri och blicken som kvinnan har osar av kärlek och erotik. Här är det uppenbart att någon marknadsföringsexpert har varit involverad!

Kvinnan attraherar nog främst män, men även kvinnor kan uppleva att det är svårt att ta blicken från den här kvinnan. Många kvinnor drömmer ju om att leva upp till skönhetsidealen i västvärlden, och därför är det fascinerande att se en bild på en kvinna som lever upp till dessa ideal i så stor utsträckning. Till vänster på startsidan hittar man en ruta med möjligheten att registrera sig som användare.

Där väljer man om man är man eller kvinna, och om man söker en man eller kvinna. Det specificeras att registreringen är gratis, och följande står skrivet med liten skrift: 1. Det är anonymt, tryggt och oförpliktande. 2. Det handlar om diskreta partnersökningar och passionerade träffar. 3. De har en seriös profilkontroll och manuella bildkontroller. Dessa 3 punkter gjorde oss väldigt komfortabla vid registreringen. Vi tycker inte bara att det låter tilltalande och spännande med passionerade möten, utan vi blev även glada för att C-date verkar ta säkerhet på stort allvar.

Det är tråkigt att komma in på en dejtingportal som har många falska profiler, en risk för att information hamnar fel, eller att anonymiteten står på spel. C-date har tagit alla dessa saker med i beräkningarna, något som helt klart är attraktivt för användarna av den här dejtingsajten. Efter att ha fyllt i om man söker en man eller kvinna klickar man på registrera-knappen. Då dyker det upp 6 olika bilder med text på.

Man får frågan om man skapar en C-date-profil därför att man vil flörta, träffa singlar, leka, chatta, titta på eller ha en mer diskret affär. Det är bra att C-date har inkluderat de här alternativen. Vi tror starkt på skräddarsydda alternativ och då är det viktigt att den här informationen är inkluderad i beräkningarna. Efter att ha klickat på ett av alternativen hamnar vi på en bild med en attraktiv kvinna och en snygg man. Frågan man får är ”Vem tänder du på?”.

När man har klickat på den person man tänder mest på hamnar man på nästa sida, där man ska ange var man kommer från. Detta är uppenbart för att man ska kunna matcha med folk som kommer från någorlunda samma geografiska område. Det kan vara trist om man själv är från Stockholm och det dyker upp potentiella partners från Göteborg.

Vi säger inte att kärleken inte kan överskrida geografiska gränser, men det är tveklöst enklare att få till en matchning i samma område. På nästa sida anger man födelsedatum och förhållandestatus. När man gjort detta får man ange lite information om ens utseende; hur lång man är, vilken ögonfärg man har och vilken kroppstyp.

På nästa och sista sidan i registreringsprocessen anger man hur man fick reda på C-date, samt får fylla i e-post och inte minst ange ett lösenord. När allt detta är klart återstår bara att acceptera villkoren, och vips så är man klar! Det tar runt 2-5 minuter och var en enkel process. Vi har testat dejtingportaler där profilen var betydligt mer omständlig, och vi uppskattade att den här hemsidan håller det enkelt.

Chatt

Vi fick enkelt igång många samtal på C-date. Det kan hända att det var av en ren slump, men responsgraden på de meddelanden vi skickade var extremt hög. Hos vissa dejtingsajter som vi har testat har det varit många som inte har svarat när vi kontaktat dem. Detta kan vara en källa till frustration och det var därför skönt att komma till en dejtingsajt där responsgraden är hög.

Vad gäller det specifika innehållet i samtalen som vi har haft på C-date så har det varit varierat. I början försökte vi oss på lite klassiska klichéartade flörtsamtal. Även om detta fungerade bra så fick vi ingen jätterespons på många av de meddelande som vi skickade. Det är svårt att säga om det hade med personerna som finns på C-date att göra eller om klichéartade repliker i allmänhet inte funkar så bra. Anledningen till att vi inte har något svar på detta är att det är svårt att se tydliga mönster utifrån den grund vi har.

Något som dock är väldigt tydligt är att vi fick fler och bättre svar när vi övergick till en mer ”James Bond”-aktig stil på våra meddelanden. Öppningsrepliker kunde till exempel vara saker som ”Whiskey, skakad eller omrörd?”. De som nappade på den här referensen hade bra svar och sedan var samtalen igång.

Vi försökte även inleda med lite flörtande och skoj tidigt i chatten, och sedan övergå till en djupare chatt. Detta kan ju jämföras med ”vanligt” flörtande där många gärna fokuserar på mystik, romans och humor i början och sedan övergår till att prata om djupare ämnen som politik, familjen och framtidsdrömmar. Det var den taktiken vi körde på C-date och som visade sig fungera riktigt bra!

Tips och tricks

Vi ska nu försöka gå igenom lite tips och tricks för dig som är helt ny inom nätdejting, gällande vad som kan vara viktigt att komma ihåg när man är inne på C-date eller andra dejtingtjänster. För det första är det viktigt att ha bra bilder. Det får gärna vara bilder i flera olika kategorier. Till exempel är det viktigt att ha en bild på ansiktet. Bilderna bör ha en bra upplösning, vara skarpa men inte nödvändigtvis för intensiva.

Det kan vara en bra idé att ha en någorlunda normal blick på ansiktsbilden så att man inte uppfattas som udda. Det är absolut avgörande att man inte ser ”creepy” ut på bilden, speciellt om man är man. Ser man creepy ut är det inte tilltalande för de flesta kvinnor, tror vi. Vi har testat oss fram med lite olika profilbilder och de där vi ser ”creepy” ut fungerar sällan bra alls. Det kan såklart vara svårt att själv avgöra om man ser creepy ut på bilder.

Det kan då vara en bra idé att fråga en vän. Vårt intryck är att det är speciellt kvinnor som är bra på att avgöra om man ser bra ut på en bild eller inte. Kvinnor har ju en större hjärnkapacitet för kommunikation och social intelligens, och kanske kan detta göra att det är lättare för dem att avgöra om en ansiktsbild är bra eller dålig. Förutom en bild av ansiktet kan det även vara bra att ha 3 andra bilder i följande kategorier: en där man gör något socialt, en där man gör något sportigt, och en i ett jobbsammanhang.

Med bilder från dessa kategorier kommunicerar man att man faktiskt har ”ett liv”. Profiler som till exempel har 4 selfies eller 4 bilder där man snickrar kan se olyckligt ut. Gällande selfies kan folk tänka ”herregud, står den här personen alltid framför spegeln och tar bilder av sig själv?”. Gällande snickarbilderna kan folk tänka ”herregud, är det bara snickeri som intresserar den här personen?”.

Det är viktigt att framstå som intressant och att man lever ett varierat liv. En person som både är ute och spelar fotboll, reser runt och håller föredrag i jobbet och som verkar ha ett aktivt socialt liv blir snabbt mer populära än de som bara verkar sitta inne och titta på TV, till exempel. Vårt råd är därför att tänka lite mer noga på vilka bilder som du lägger ut på C-date. Om du känner att du inte har några bilder som är tillräckligt bra, anställ en fotograf.

En tusenlapp eller två räcker långt, och det är helt klart värt investeringen om det leder till ett långvarigt förhållande med drömpartnern.

Förutom bilder kan det vara en bra idé att reflektera över vilken sorts information man lägger ut om sig själv på profilsidan. Ska man skriva något roligt bör det vara något som man inte bara själv tycker är kul, utan något som det är troligt att många tycker är roligt.

Vad gäller den skriftliga informationen är det viktigt att den heller inte framstår som ”creepy” eller konstig. Detsamma gäller chattmeddelanden. Det är kanske till och med ännu viktigare att man framstår som socialt kalibrerad och som en förhållandevis normal person i chatten än i den skriftliga profilen. Tyvärr är folk dömande, och skriver du saker som är lite ”off” i chatten kan det snabbt resultera i få svar och dålig respons.

Olika användare

C-date har medlemmar i alla åldrar, med olika läggning och stor variation gällande motivering till varför de befinner sig på dejtingplattformen. Medan vissa är unga och söker en oseriös flört finns det även äldre som söker ett potentiellt giftermål.

Vi gillade att användarbasen var så pass varierad. Detta gör att de allra flesta som just nu är en del av dejtingvärlden skulle kunna hitta det de söker om de är på C-date.

Layout och navigering

På C-dates startsida (efter att man har slutfört registreringen) visas en bild av olika användarprofiler. Det står även om personen befinner sig i samtal med en annan medlem. Bilderna på de andra användarna visas smått utsuddade, men vi antar att detta är för att vi använde gratisversionen.

På höger sida av skärmen visas ett urval av medlemmar som är online just nu. Det är en bra funktion eftersom det kan vara aktuellt att kontakta just dem, för att maximera chansen till ett snabbt svar. Om man är på humör att prata med någon är det såklart kul att få svar ganska snabbt och att inte behöva vänta en dag eller två.

Det finns även ”kontaktförslag” längst ner på sidan. Här står det även vilka sexuella preferenser folk har, till exempel sexleksaker eller sensuellt sex. Det tyckte vi var bra och nyttig information. Man vill ju gärna hitta en partner som har samma sexuella preferenser som en själv.

C-date jämfört med andra dejtingsajter

C-date är bara en av otroligt många dejtingsajter i Sverige, och därmed har du många alternativ att välja på. På så vis säger en recension bara av C-date inte så mycket i förhållande till om vi även jämför sajten med andra dejtingsajter på den svenska marknaden. Vi ska därför göra detta nu.

Det är osäkert om C-date kan kallas för en nischad sajt eller inte. Sidan har ju många medlemmar och kan passa de flesta. Samtidigt så är själva konceptet med C-date primärt riktat till folk som önskar plitlöst dejtande, så kallad casual dating. C-date kan därför jämföras med Victoria Milan och kanske även Tinder framför sajter som giganten Matchelitsidan Elitsinglarkritiserade Be2 och liknande.

I förhållande till sitt mål tycker vi att C-date är en av de allra bästa inom casual dating. Här finns många konkurrenter, men de flesta av dem är små, totalt oseriösa sajter som bara vill lura dig på pengar. Dessa bör du verkligen hålla dig borta från. Mer seriösa konkurrenter som Victoria Milan kan till en viss grad nå upp till nivån, men även denna sajt ligger ett steg efter C-date.

Tinder är en uppenbart aktuell konkurrent inom casual dating eftersom många använder Tinder till detta. På så vis kan vi absolut rekommendera att Tinder testas tillsammans med C-date för att jämföra vilken du tycker är bäst.

Om du är ute efter något mer långvarigt vill vi egentligen inte rekommendera C-date. Anledningarna till detta är många. För det första är C-date primärt en sajt för casual dating, och många av deras användare söker inte ett långvarigt förhållande. För det andra så är C-date inte den största dejtingsajten. Match, Mötesplatsen, Zoosk, Elitsinglar, med flera har många fler användare som är ute efter något mer seriöst. Därför är det ologiskt att använda C-date om detta är vad du söker.

Allt som allt tycker vi dock att C-date levererar bra i form av casual dating jämfört med andra dejtingsajter.

Omdöme

Vi tycker att C-date är en bra dejtingsajt. Det är enkelt att navigera runt på sidan och vi upplevde en hög svarsprocent. Det är bra att registreringsprocessen är enkel och att C-date lägger vikt på säkerhet. För alla som önskar att testa nätdejting rekommenderar vi C-date.