Recension av Happn

Sammanfattning

Happn är en ganska bra dejtingapp som har mycket gemensamt med Tinder. Konceptet går ut på att matcha dig med folk som du har passerat på gatan. Happn har väldigt många användare och få falska profiler. Om du ska utnyttja alla funktionerna måste du betala en del, och det drar ner betyget något. Som helhet rekommenderar vi dock appen.

Fördelar
  • Användarvänlig app
  • Många svenska medlemmar
  • Inga falska profiler
Nackdelar
  • Väldigt tuff konkurrens

Introduktion

Happn är en dejtingsajt i mobilen som essentiellt handlar om att du ska kunna hitta personer som du har råkat passera på gatan. Appen fungerar nämligen så att du när du befinner dig nära en annan person som också har Happn ser den personen i din app.

Därifrån kan du välja om du vill «gilla» eller dölja personen. Om du gillar en person som också har gillat dig, då kan ni börja chatta med varandra. Vi ville utföra en grundlig test av Happn där vi tittade på allt från användarvänligheten till priser och möjligheten till att länkas med folk som kan vara en bra match för just oss!

Om happn

Happns huvudkontor ligger i Paris medan webbhostingen finns i Irland. Grundaren och den dagliga ledaren av Happn heter Didier Rappaport och han har även varit inblandad i en rad andra företag, bland annat Dailymotion och Nomao.

Vi är osäkra på hur många användare Happn faktiskt har, men vi har använt appen i några veckor här på hemmaplan och det dyker fortfarande upp nya användare. Vårt intryck så här långt är att det är användare i alla åldrar som finns här, och dessutom få eller inga falska konton. Om du vill komma i kontakt med Happns kundtjänst så kan du göra det antingen via Happns hemsida eller mobila sida, eller skicka ett mejl till dem.

Du kan även chatta med Happns bot som letar rätt på relevanta artiklar åt dig baserat på de sökord som du skriver in i chatten. Happns app finns på Apples, Googles och Microsofts respektive plattformar och kan laddas ner gratis på dem.

Registrering

Registreringen kan göras antingen genom Facebook eller mobilen. Om du gör det via mobilen måste du skriva in ditt telefonnummer, och du får då en kod skickad till dig som du måste ange i appen för att verifiera att du är den du säger att du är.

Du måste även ladda upp en bild och ange ditt kön, samt välja om du är intresserad av män eller kvinnor. När du registrerar dig accepterar du Happns användarvillkor. Vi ska nu gå igenom de delar av villkoren som vi anser är viktigast.

Användarvillkor

I användarvillkoren kan man läsa att Happn inte ansvarar för de saker som kan ske vid verkliga möten med personer. De lägger vikt på att man själv måste kontrollera identiteten på den person som man kanske skulle vilja träffa i verkligheten.

Det framgår dessutom att Happn inte ska användas för att iscensätta gruppverksamheter, till exempel demonstrationer eller offentliga sammankomster. Vad gäller chatten framgår det av användarvillkoren att man garanterar att man är sanningsenlig och ärlig i det man skriver, och att man dessutom inte får dela vidare sådant som andra skriver i chatten.

Gällande bilder så läggs det extra vikt på att stötande och pornografiska bilder är förbjudna. Det är alltså samma typ av ”standardvillkor” som verkar gälla hos de flesta olika dejtingappar som finns.

Detta gillade vi med Happn

Mitt konto

Under ”Mitt konto” hittar du 5 olika inställningar som vi nu ska gå igenom.

För det första hittar du preferensinställningar. Här kan du bland annat välja vilka användare som du önskar att få kontakt med efter att du har korsat deras väg. Du kan till exempel ange om du önskar se kvinnor i åldern 20-30 år i appen och filtrera bort alla andra. Dessutom kan du ange om du önskar vara osynlig under en period, samt dölja din ålder, avståndet och datumet för din senaste aktivitet för andra användare.

De två efterföljande inställningarna är ”favoriter” och ”förvärva vänner” Favoritinställningarna innebär kort sagt att du kan spara användare som du stött på i en favoritmapp. Funktionen att förvärva vänner innebär att du kan samla på dig ”Hej”. Med ”Hej” innebär det kort sagt att du har möjligheten att kontakta folk utan att du har betalversionen av Happn. För varje vän som du får till att registrera sig i appen får du 5 ”Hej”.

Nästa punkt som du hittar här är ”appinställningar”. Här kan du bland annat välja när du ska motta notifikationer från appen, till exempel om du endast vill bli informerad när du får ett meddelande eller om du även vill bli informerad när någon ”gillar” dig.

Du kan även välja att motta en notifikation med en daglig summering och andra saker från appen. Det noteras att man i de flesta mobiler även kan ändra inställningarna för detta i mobilens eget system. Om man helt vill undvika att få notifikationer från appen kan det vara värt att ändra inställningarna på båda ställena.

Under ”appinställningar” kan man även ansluta eller koppla ifrån andra appar och konton, till exempel Instagram eller Spotify. Man kan även välja om man vill visa avstånd i km eller miles, beroende på vilken nationalitet man har.

Utöver de nämnda inställningarna finns även juridiska inställningar här, bland annat kan man navigera vidare till användarvillkoren och integritetspolicyn. Slutligen under ”appinställningar” kan man sätta sitt konto i paus-läge eller logga ut.

Happn Premium

Om du vill kunna utnyttja alla funktionerna som Happn har måste du skaffa Happn Premium. Vi ska nu ta oss en närmare titt på vad som medföljer Premium-prenumerationen.

För det första kan du se vem som har ”gillat” dig. Du slipper alltså hemlighetsmakeriet där du får upp att någon har gillat dig men inte kan se vem, som är fallet i gratisversionen. Det att kunna se vem som har gillat dig är i vårt tycke en ganska central funktion eftersom chansen för att han eller hon svarar positivt ju är större när du gillar tillbaka/tar kontakt.

Du kan skicka upp till 10 ”hej” varje dag. Att kunna skicka många ”hej” är ganska viktigt eftersom du får matchningar genom att ha skickat ett ”hej” eller ett hjärta till en person, och den personen har gjort detsamma tillbaka till dig.

Med Happn Premium kan du även göra dig själv osynlig just när du önskar vara det. Det innebär att du kan gå förbi andra personer som använder Happn utan att bli sedd i appen. Detta kan vara riktigt bra om man till exempel ska träffa någon som man kanske inte borde matcha med, eller om man är mellan att vara singel och i ett förhållande, eller om man bara vill ta en liten paus från dejtande (utan att behöva inaktivera hela Happn-kontot eller radera appen).

Premium-prenumerationen låter dig även dölja information från andra användare. Du väljer helt själv vilken information som du vill dölja, och det är såklart något som du kan ändra på löpande. Genom att dölja vissa uppgifter kan du, som Happn själva uttrycker det, hålla på mystiken. Detta är inte så dumt med tanke på att det finns forskning som tyder på att mystiken är det viktigaste elementet vad gäller attraktion.

En sista fördel med att anskaffa sig Premium är att du slipper all reklam. Vi tycker personligen att detta väger tungt då det är extremt irriterande när du är inne i en app och det konstant ploppar upp reklam om ditt och datt.

Priser på de olika Premium-prenumerationerna

Det finns 3 olika Premium-prenumerationer att välja mellan hos Happn. Den första och dyraste har en bindningstid på 1 månad och kostar 269 kr. Detta rekommenderas till alla som bara vill testa Premium-versionen och som är osäkra på om Premium är något för dem.

Därefter finns ett abonnemang på 163,17 kr. per månad och som har en bindningstid på 6 månader. Med detta abonnemang sparar du 93% av månadskostnaden jämfört med det dyraste alternativet. Den billigaste prenumerationen har en bindningstid på 12 månader men kostar endast 107,50 kr. i månaden. Med denna version sparar du hela 60% på månadskostnaden jämfört med det dyraste alternativt, men du binder dig då också i ett helt år.

Totalsumman under ett år med den billigaste prenumerationen blir 1290 kr. Vi rekommenderar den billigaste prenumerationen till de som vet att de tänker utnyttja Happn under en längre tid, och det kan vara bra att testa de billigare alternativen innan man tar steget fullt ut.

Olika funktioner hos Happn

Vi har tidigare nämnt att man kan göra olika saker för att få kontakt med andra på Happn, främst att ”gilla” någon eller genom att skicka ett ”hej”. En del kanske frågar sig vad poängen är med att särskilja olika sätt att ta kontakt på. Det är dock så att ett ”hej” och en gilla-markering inte är identiska.

Med gilla-markeringen är du fortfarande dold medan ett ”hej” å andar sidan är synligt för personen som du har skickat det till. För att man ska kunna ta kontakt med någon genom att gilla förutsätts det att den andra personen även har gillat dig tillbaka.

En funktion som vi anser viktig på alla dejtingtjänster är möjligheten till att radera saker och ting. Hos Happn kan man radera chattsamtal på två olika sätt. Antingen genom att dra chatten till vänster när man är inne i meddelandeöversikten, eller genom att trycka på de tre knapparna överst till vänster när du är inne i en chatt.

En sak som man däremot inte kan radera hos Happn är personer som man har lagt till som favoriter. På Happns hjälpsidor står det att detta är en funktion som de arbetar på, men som ännu inte fallit på plats. Om man på liv och död önskar bli av med en person som man har på favoritlistan kan man istället blockera den personen.

Datalagring

Enligt Happns användarvillkor lagrar de bland annat följande information om dig: aktivitetsuppgifter (din aktivitet inne i appen), platsinformation, enhetsinformation (vilken typ av enhet du använder appen på), samt sökpreferenser.

De använder den här informationen på 5 olika sätt: 1. För att du ska kunna upprätta och använda ditt användarkonto. 2. För att du ska matcha med andra användare som du passerar. 3. Utförande och lagring av korrespondensen mellan dig och andra användare. 4. Utskick av nyhetsbrev. 5. För att Happn ska kunna skicka information till dig gällande meddelanden som du skickar till andra användare.

Happn jämfört med andra dejtingsajter

Happn är en relativt ny dejtingapp som har tagit marknaden med storm. Primärt fungerar tjänsten som en app. Den närmsta konkurrenten till Happn är därför för närvarande Tinder. Precis som Happn är Tinder relativt ny på marknaden och har dragit till sig extremt många användare på kort tid.

Användarmässigt är Happn dock inte lika stor som Tinder eller Badoo, och därför kan man kanske hellre rekommendera Tinder om man söker en app med många medlemmar. Happn har ett unikt koncept – du kan matcha med människor som du går förbi på gatan – men radien är ställd till ett så extremt långt avstånd att tjänsten i praktiken blir som vilken annan dejtingsajt som helst.

Precis som Tinder tycker vi att Happn kan bli lite ytlig. Även om det finns många människor som är intresserade av att träffa andra så verkar det som att många av dem bara vill marknadsföra sig själva, få fler följare på Instagram och liknande.

På så vis kan tjänsten vara något frustrerande, och om du vill slippa detta vill vi hellre rekommendera andra dejtingsajter som MötesplatseneDarlingElitsinglarC-dateMatchZoosk och liknande.

Om du är ung vill vi dock absolut rekommendera Happn framför många av de andra tjänsterna, eftersom Happn står ut ur mängden genom att attrahera en mycket yngre användarskara jämfört med många av de andra dejtingsajterna vi nämnt. Tinder kan även här vara ett aktuellt alternativ. Om du är över 30 vill vi nog rekommendera att du testar några av de mer renodlade dejtingsajterna.

Slutvärdering

Låt oss allra först säga att vi gillar Happn. Appen är väldigt enkel att ladda ner och använda, och det är kul att matcha med folk som man går förbi på stan. I ett par fall har någon i vårt team varit på ett uteställe och sett en person som de kan tänka sig som en potentiell partner (utan att säga hej till personen) och senare matchat med personen på Happn.

På så sätt kan man säga att Happn har ett användningsområde och ett värde. Vad gäller gratisversionen av Happn blev vi lite besvikna över att många centrala funktioner inte finns med och att det dessutom dyker upp en massa reklam. Betalversionen, å andra sidan, råder bot på allt det som fattas i gratisversionen och gör appen mycket mer användarvänlig.

Vi skulle till och med vilja gå så långt att säga att man är beroende av betalversionen för att kunna ha kul på Happn. Vi har vidare inte stött på några falska konton, och de samtal som vi har haft med andra användare har varit bra. Vi har testat en del dejtingappar/tjänster där folk har haft en tendens att vara okalibrerade och närmast nedlåtande i vissa fall, men något sådant har vi inte upplevt på Happn.

Vi tycker även att hjälpsidorna som Happn har på sin hemsida är riktigt bra, och vi har aldrig upplevt att appen har hängt sig eller liknande. Med det förhållandevis låga priset för Premium-versionen rekommenderar vi alla singlar därute att registrera sig på Happn och investera i ett Premium-konto.